Ethereum Nieuws, NFT Nieuws

Newsbit 10-02-2023 09:30 leestijd 1 - 3 min

Ethereum NFT’s verloren in 2022 bijna 60 procent van hun waarde

De zomer van 2021 markeerde de eerste grote doorbraak van de industrie voor non-fungible tokens (NFTs). Inmiddels is de grote hype voorbij en zijn veel projecten stevig gedaald ten opzichte van hun hoogtepunten uit dat jaar. Volgens een nieuw onderzoek van DappRadar zijn de koersen van Ethereum NFT-collecties in 2022 zelfs met 60 procent gedaald in 2022.

Van 9,3 naar 3,7 miljard dollar

Aan het begin van 2022 was het totaal aan NFT-collecties op Ethereum nog 9,3 miljard dollar waard volgens de waarderingen van DappRadar. Tegen het einde van het jaar was dat vermogen teruggevallen naar 3,7 miljard dollar en moesten de investeerders gigantische verliezen opschrijven. In totaal een verlies van 59,6 procent. Ook de koers van Ethereum had uiteraard een behoorlijke impact op de waarderingen.

“Het is ook belangrijk om mee te nemen dat Ethereum in dat jaar ongeveer 60 procent van zijn waarde verloor, wat een sterke invloed had op de waarde van NFTs,” aldus DappRadar. Al is dat natuurlijk niet helemaal waar, want als iemand vindt dat een NFT bijvoorbeeld 10.000 dollar waard is, dan zou diegene er simpelweg meer Ethers voor betalen.

Er zit wel wat in dat argument, maar uiteindelijk staat de waarde van een NFT natuurlijk los van de waarde van Ethereum. Stel dat Ethereum naar nul zou gaan, dan zijn alle NFTs toch ook niet plotseling waardeloos?

De piek van februari 2022

Uiteindelijk bereikte de NFT-markt in februari 2022 zijn piek van 19,1 miljard dollar. Daarbij ontwikkelde het zich beter dan de Bitcoin en Ethereum koersen, totdat in mei 2022 het Terra-protocol ten onder ging. In de maand daarna verloren NFTs ruim 88 procent van hun koerswaarde. De markt bereikte zijn absolute dieptepunt in november 2022 met een totale waardering van 2,2 miljard dollar.

Dit was natuurlijk de maand van de ineenstorting van FTX. Uiteindelijk leefden de koersen daarna nog met 68 procent op vanaf dat dieptepunt. Yuga Labs was met zijn CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club collecties verantwoordelijk voor ongeveer 46,7 procent van de totale markt. De grootste verlieslijdende collectie van Yuga Labs was Otherdeed, dat met 86,15 procent onderuitging.

NFT nieuws

Meta stopt met NFTs op Instagram en Facebook
Dit zijn de 3 duurste NFTs uit de geschiedenis
Eerste Bitcoin-NFT veiling Yuga Labs levert $16,5 miljoen op
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin