Ethereum logo hand
Ethereum

Ethereum staking groeit explosief, zal de ETH koers stijgen?

De vraag naar staking op het Ethereum (ETH) netwerk blijft explosief groeien. Als resultaat ontstaan er record lange wachttijden voor gebruikers om hun munten te kunnen staking op het netwerk.

Wachttijden zijn nu soms zelfs langer dan 45 dagen en bestaan uit ruim 90.000 validators. Hoewel gebruikers niet blij zijn met de lange rijen is de sterke vraag naar Ethereum staking goed voor het netwerk en mogelijk ook de ETH koers

Staking waarde nadert $63 miljard

Staking is een paar jaar beschikbaar op het netwerk na de lancering van ETH 2.0 en groeit sindsdien erg hard. Uit de on-chain data van Glassnode is goed te zien hoe Ethereum staking op het netwerk flink aan het groeien is (zie Figuur 1). Momenteel is het gebruik van de staking protocollen gegroeid tot een imposant totaal van 25 miljoen ETH. Het huidige circulerende aanbod aan munten is ongeveer 120 miljoen, wat betekent dat ruim 20% van de munten in staking protocollen zit. 

Van januari 2021 tot april 2023 ervaart het netwerk een constante groei van ongeveer 7 miljoen ETH dat per jaar aan stakings protocollen wordt toegevoegd. In de afgelopen maanden wordt de groei plots explosiever, zo zien we dat in de laatste 3 maanden alleen al ruim 7 miljoen ETH is toegevoegd aan de protocollen. Opvallend, want dit is net zoveel als we normaal in een jaar zouden verwachten. Als deze trend zich voortzet dan is het netwerk op weg om eind dit jaar ruim 35 miljoen staked ETH op het netwerk te hebben. Dit is niet niks, met de huidige koers komt dit neer op een totaalwaarde van $63 miljard.

Totale hoeveelheid Ethereum (ETH) staked op het netwerk
Figuur 1: Totale hoeveelheid Ethereum (ETH) staked op het netwerk (bron; Glassnode)

Groei staking zorgt voor lange wachtrijen

Ondanks de sterke groei horen we ook negatieve geluiden vanuit gebruikers. Zo willen stakers dat het moeilijk wordt om een validator te worden op het netwerk. Om dit mogelijk te maken is het voorstel om de staking limiet te verhogen van 32 ETH naar een veel grotere waarde. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om zelf een node te open maar zal het de wachtrij logischerwijs inkorten.

Positieve verwachting ETH koers

De toename in gebruik van stakings protocollen is uiteindelijk positief voor de ETH koers. De munten zitten namelijk opgesloten op het netwerk en zijn daardoor moeilijker te verhandelen. Hierdoor daalt het verhandelbaar aanbod van het Ethereum netwerk aanzienlijk. Bij een gelijkblijvende vraag, en dus een dalend aanbod, zal Ethereum staking op termijn kunnen zorgen voor een toename in de prijs.

Ethereum nieuws

Ki Young Ju: Je moet Ethereum niet met Bitcoin vergelijken
Ethereum’s aanbod voor het eerst niet meer deflatoir na recentste Dencun-upgrade
Waarom staat Ethereum vandaag in het rood?
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?
Crypto analist: Dit is hoe Ripple (XRP) naar 1000 dollar kan stijgen
Nieuwe wending in Ripple-rechtszaak: belangrijke deadline SEC verstreken