Ethereum logo hand
Ethereum

Ethereum transactiekosten op laagste punt in 5 jaar, expert deelt zorgen

Goed nieuws voor gebruikers van het Ethereum (ETH) netwerk: de transactiekosten bevinden zich momenteel op het laagste niveau in maar liefst vijf jaar. Deze daling lijkt te worden veroorzaakt door het toenemende gebruik van layer-2 netwerken, wat op zijn beurt weer het resultaat is van de recente Dencun upgrade.

Toch is niet iedereen tevreden met deze ontwikkeling. De oprichter van het Ethereum DeFi-project Gnosis heeft zijn zorgen geuit over de sterk dalende transactiekosten. Hij waarschuwt dat deze lage vergoedingen de veiligheid van het netwerk in gevaar kunnen brengen.

Ethereum kosten dalen 98%

De transactiekosten op de Ethereum blockchain worden ook wel ‘gas fees’ genoemd en worden uitgedrukt in gwei, de kleinst mogelijk eenheid van ETH (0.000000001 ETH).

Gebruikers van het Ethereum netwerk kunnen bij het uitvoeren van transacties kiezen uit verschillende prioriteitsniveaus, die bepalen hoe snel de transactie wordt verwerkt en hoeveel gas fees je betaalt. 

Data van Dune Analytics laten zien dat de vergoedingen bij transacties met een gemiddelde prioriteit op zaterdag het laagste niveau sinds medio 2019 bereikte, van 1,9 gwei. 

De kosten zijn met maar liefst 98% gedaald sinds maart van dit jaar toen deze zich nog op hun hoogste punt in jaren bevonden. Destijds was er veel hype rond memecoins, waardoor het Ethereum netwerk drukbezocht was en je als gebruikers dus diep in de buidel moest tasten om transacties doorgang te laten vinden.

Diezelfde maand voerde het netwerk zijn langverwachte Dencun upgrade uit die voornamelijk gericht was op het verminderen van de transactiekosten op layer-2 netwerken. Als gevolg gaat de voorkeur steeds meer uit naar deze schalingsnetwerken, waardoor het Ethereum mainnet minder belast wordt.

Crypto-expert bezorgd om staking rewards

Hoewel het voor Ethereum-gebruikers natuurlijk alleen maar fijn is dat je niet tientallen euro’s hoeft te betalen voor een enkele transactie, is Gnosis medeoprichter Martin Köppelmann bezorgd over de forse daling in de netwerkkosten.

Afgelopen zaterdag schreef hij op socialmediaplatform X dat ‘’Ethereum weer meer layer-1-activiteit nodig heeft’’. 

Hij gaf aan zich zorgen te maken dat gas fees van minimaal 23,9 gwei nodig zijn om de staking rewards te financieren, de uitbetalingen die worden gegeven aan degenen die de transacties op het netwerk valideren (ook wel validators genoemd). Zij spelen een cruciale rol in het draaiende houden van de blockchain en zorgen voor de veiligheid van het netwerk.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Ethereum nieuws

Waarom de Ethereum koers op het punt staat te exploderen volgens deze indicator
Fidelity: stablecoins creëren scheiding tussen Bitcoin en Ethereum
Analist voorspelt enorme stijgingen voor Ethereum en Solana
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt