Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Na de recent uitgerolde Dencun-upgrade, die twee maanden geleden plaatsvond, is het aanbod van Ethereum gestopt met deflatoir zijn. Uit gegevens van CryptoQuant blijkt dat het totale aanbod van Ethereum er is gestegen van 120 miljoen op 12 maart naar 120,1 miljoen op 7 mei, net voor de implementatie van de Dencun-upgrade op het mainnet.
Deze geringe toename markeert de eerste keer sinds september 2022 dat het aanbod van Ethereum inflatoir werd. In september 2022 maakte Ethereum de overstap naar het Proof-of-Stake consensusmodel, een verandering die veel aandacht kreeg.
Volgens Ki Young Ju, oprichter en CEO van Cryptoquant, heeft het tijdelijke verlies van Ethereum’s deflatoire status weinig impact op de kernfunctionaliteiten van het netwerk. Ethereum’s kracht ligt in zijn gedecentraliseerde applicaties (DApps), en het is onverstandig om het direct te vergelijken met Bitcoin, wat vaak wordt gezien als ‘gezond geld’. Dit stelde Ju in een bericht op X op 9 mei.
Voor het eerst werd Ethereum deflatoir na de fusie op 15 september 2022, dankzij een nieuw mechanisme dat transactiekosten op het netwerk permanent verbrandde, wat leidde tot een dalend aanbod van Ethereum. Volgens echografie.money zijn sinds de fusie ruim 419.713 Ethereum-tokens uit de omloop gehaald.
De Dencun-upgrade heeft echter de gemiddelde transactiekosten aanzienlijk verlaagd, waardoor deze vier keer goedkoper zijn geworden dan voorheen, bij dezelfde netwerkactiviteit. Dit heeft geleid tot een vermindering van de hoeveelheid verbrande Ether en een toename van het aanbod, waardoor de status van Ethereum als ‘ultragezond geld’ mogelijk onder druk komt te staan. Dit bleek uit een rapport van CryptoQuant van 8 mei.
Deze ontwikkeling kan belangrijke implicaties hebben voor het Ethereum-netwerk en zijn gebruikers, terwijl het debat over de financiële gezondheid en stabiliteit van cryptovaluta voortduurt.