Regulatie

EU creëert nieuwe regelgeving voor cryptocurrencies

De Europese Unie bereidt een nieuw cryptocurrency regime voor dat mogelijk strengere vereisten voor “global stablecoin” projecten kunnen bevatten.


Strengere regels voor wereldwijde stablecoins

De minister van economie van de EU, genaamd Valdis Dombrovskis zei dat Europa de kans moest grijpen om één van de vooroplopende regelmakers te wordenm voor digitale financiering.

“Dit is een goede kans voor Europa om zijn internationale reputatie te versterken. En om een wereldwijde standaard te worden, waarbij Europese bedrijven nieuwe technologieën voor digitale financiering leiden”, zei hij eerder deze week tijdens een toespraak op de Digital Finance Outreach 2020. Hn eerste testcase zouden cryptocurrencies zijn, zei Dombrovskis.

Sommige crypto’s, zoals security tokens, vallen vrij goed onder de Europese wetgeving. Terwijl veel ervan, met name stablecoins, volledig ongereguleerd zijn.

“Gebrek aan rechtszekerheid wordt vaak genoemd als de belangrijkste belemmering voor het ontwikkelen van een solide markt voor crypto-activa in de EU”, zei Dombrovskis.

Sommige EU-leden hebben het heft in eigen handen genomen. Dit schaadt de marktintegratie en maakt het voor bedrijven moeilijk om in het hele handelsblok te opereren.

Een nieuw regelgevend regime voor cryptocurrency zal niet alleen betrekking hebben op niet-gereguleerde digitale activa. Het zal ook de bestaande standaarden over het hele continent consolideren en homogeniseren, zei Dombrovskis.


Probeer vandaag nog crypto te verhandelen en mis nooit een kans om winst te maken! – Ga naar Stormgain.


Meer ruimte voor innovatie

Dombrovskis, de voormalige premier van Letland gaf niet veel weg over hoe het toekomstige regime eruit zou kunnen zien. Hij benadrukte wel dat het innovatie zou ondersteunen en stimuleren.

Een test plan zou het voor regelgevers mogelijk maken om ruimte te bieden voor het monitoren en observeren van nieuwe experimentele oplossingen, zei hij.

De toespraak van Dombrovskis bevatte verder weinig bijzonderheden. Hij zei hij wel dat de EU bijzonder graag striktere regels wilde invoeren voor elke “wereldwijde stablecoin”.

Wat Dombrovskis precies bedoelt met ‘global stablecoin’ is niet meteen duidelijk. Het lijkt erop dat hij het wil gebruiken in plaats van traditionele fiat-valuta’s. Ook moet het een groter aantal transacties over de grens vergemakkelijken.

Dat kan een gevolg zijn van initiatieven zoals de Libra van Facebook. Stablecoins die op wereldschaal opereren, kunnen ‘extra uitdagingen opleveren’, zei Dombrovskis. Ze kunnen de financiële en monetaire stabiliteit verstoren.

“Over het algemeen is onze aanpak evenredig en gerelateerd aan het risiconiveau. Dat betekent lichtere regels voor minder risicovolle projecten”, besluit Dombrovskis. In het geval van wereldwijde stablecoins, zoals Libra, “zal hun potentieel systemische rol betekenen dat onze regels strenger zullen zijn.”