Regulatie Nieuws

EU stemt in dat banken 2% van kapitaal in crypto mogen houden

De Europese Unie (EU) zet zich harder in voor duidelijke voorschriften voor de crypto-industrie. Zo is er een stemming geweest over het vasthouden van cryptocurrencies door banken. Hier is nu een nieuw bankvoorschrift goedgekeurd.

Crypto in 2 groepen onderverdeeld

Vanaf januari van 2025 zullen de ‘Global Bank Capital Rules’ (Basel III) geïmplementeerd worden. Deze regels bepalen dat volatiele cryptocurrencies zoals Bitcoin Will worden beschouwd als een risicovolle investering.

Door dit in te voeren, volgt de EU de Bank of International Settlement (BIS), die in wezen crypto’s verdeelt in 2 verschillende groepen. Groep 1 vertegenwoordigt tokenized activa en stablecoins met goedgekeurde stabilisatiemechanismen.

Groep 2 omvat Stablecoins zonder door BIS goedgekeurde stabilisatiemechanismen en vluchtige cryptocurrencies. Deze groepsclassificatie houdt in dat Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en andere crypto’s vereisen dat banken een “risicogewicht” van 1.250% toepassen.

Dit betekent simpelweg dat Europese banken meer dan één euro gratis kapitaal moeten hebben voor elke euro van cryptocurrencies. Markus Ferber, een Duits lid van de Europese Volkspartij in het EU-parlement, zei dat de inspanning is bedoeld om “instabiliteit in de crypto -wereld te voorkomen dat ze naar het financiële systeem morsen.”

Duidelijkheid voor banken voor crypto noodzakelijk

Er is besloten dat banken in totaal 2% van hun kapitaal in cryptomunten als bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum mogen aanhouden. De goedgekeurde richtlijnen van gisteren zijn gebaseerd op een ontwerp dat de Basel Committee on Banking Supervision op 16 december heeft afgerond.

Afgelopen jaar werd al geadviseerd om maximaal 1% aan te houden, door een speciaal opgericht comité. Dit advies is nu dus verdubbeld.

De chaos van de crypto-wereld van het afgelopen jaar heeft de noodzaak voor duidelijkheid benadrukt. Naast de EU, hebben diverse andere landen zoals de VS en het VK soortgelijke stappen genomen. De EU stelt echter wel een uniek precedent voor met haar eis dat banken over voldoende kapitaal moeten beschikken om hun bezit van Bitcoin en andere crypto’s te kunnen dekken.

Het is benoemingswaardig dat de richtlijn in juli nog eens door het hele Europese parlement goedgekeurd moet worden, en dat deze nog moet worden voorgelegd aan de ministers van de Nationale Financiën in de Raad van de Europese Unie. Pas hierna zullen de voorschriften van kracht worden.

Waar de voorschriften op het eerste gezicht negatief kunnen lijken, moet als slot worden benadrukt dat zowel de BIS als de EU geen crypto-verbod willen uitgeven voor Europese banken, maar alleen een limiet willen introduceren, evenals een kapitaaldekking.

Regulatie nieuws

Federal Reserve neemt gas terug met renteverhogingen, wat betekent dit voor Bitcoin?
Rente besluit Federal Reserve vanavond kan grote Bitcoin volatiliteit veroorzaken
Investeringslegende Stanley Druckenmiller verwacht harde landing in 2023
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuw rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank in aantocht
Shiba Inu burn rate schiet omhoog met 28385 procent
Mogelijk einde aan renteverhogingen Federal Reserve in maart

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten