Data_Analysing
Regulatie

Europese Bankenautoriteit Onderzoekt Verwevenheid Banken met Niet-Bancaire Instellingen

In een recente ontwikkeling binnen de Europese financiële sector heeft de Europese Bankenautoriteit (EBA), in samenwerking met het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB) en de Raad voor Financiële Stabiliteit (FSB), een gezamenlijk onderzoek aangekondigd.

Dit onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de relaties tussen bestaande banken en niet-bancaire financiële instellingen (NBFI’s), zoals hedgefondsen, private equity-firma’s en cryptoplatforms.

Noodzaak van onderzoek is groot

José Manuel Campa, voorzitter van de EBA, benadrukte in een interview met de Financial Times de noodzaak van dit onderzoek. Campa stelt dat het essentieel is om de volledige “onderliggende keten van NBFI’s” te traceren. Het doel is om te begrijpen hoe groot het risico is op besmetting tussen bancaire en niet-bancaire financiële instellingen in stresssituaties. “We moeten inzicht hebben in de hele onderliggende keten bij NBFI’s,” aldus Campa.

De EBA heeft reeds de balansblootstellingen van banken aan niet-banken beoordeeld, waaronder leningen. Campa beschrijft NBFI’s als een “duistere sector” met een “niet-homogene” kwaliteit van beschikbare gegevens. Volgens de FSB is de totale waarde van de activa van NBFI’s bijna 218 biljoen dollar, ongeveer 46% van de totale mondiale activa. Ter vergelijking: traditionele banken hebben activa ter waarde van ongeveer 183 biljoen dollar.

Verder heeft de EBA in november 2023 nieuwe sectorrichtlijnen voorgesteld voor het bestrijden van witwassen en de financiering van terrorisme (AML/CFT) in de cryptosector. Er is specifiek voorgesteld om AML/CFT-criteria voor betalingsdienstaanbieders en crypto-activadienstverleners (CASP’s) te integreren. Ook wordt er gepleit voor een verplichting voor CASP’s om “de overdracht van informatie op een naadloze en interoperabele manier mogelijk te maken” door hun protocollen voor interoperabiliteit te verbeteren.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?