EU
Regulatie

Europese Commissie onderzoekt grote techbedrijven onder nieuwe ‘Digital Markets Act’

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat het een onderzoek instelt naar Apple, Meta, Amazon, en Alphabet – het moederbedrijf van Google – vanwege mogelijke niet-naleving van de Digital Markets Act (DMA). Dit initiatief markeert een belangrijke stap in de handhaving van nieuwe regels bedoeld om de marktmacht van grote online platforms te beteugelen.

Vermoeden dat bedrijven niet voldoen aan verplichtingen

Volgens een officiële verklaring van de Commissie bestaat het vermoeden dat de genomen maatregelen door deze bedrijven, aangemerkt als “poortwachters”, niet voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de DMA. Het doel van deze wetgeving is het bevorderen van eerlijke concurrentie en het tegengaan van monopolistische praktijken in de digitale economie.

Het onderzoek zal zich specifiek richten op verschillende praktijken van deze bedrijven. Onder de loep worden genomen: de regels van Alphabet met betrekking tot het sturen van gebruikers binnen de Google Play Store en zelfvoorkeur op Google Search, Apple’s beleid in de App Store en het keuzescherm voor Safari, en Meta’s model dat gebruikers verplicht te betalen of toestemming te geven voor data-gebruik. Daarnaast wordt de nieuwe tariefstructuur van Apple voor alternatieve app-winkels en de rankingpraktijken van Amazon op zijn marktplaats onderzocht.

De Europese Commissie heeft deze bedrijven opgedragen bepaalde documenten te bewaren om een effectieve implementatie en naleving van de DMA-verplichtingen te garanderen. Dit onderzoek zal naar verwachting twaalf maanden in beslag nemen, waarbij in geval van overtreding boetes kunnen worden opgelegd tot 10% van de totale wereldwijde omzet van het betreffende bedrijf.

Ernstigste geval: potentiële dwangmaatregelen

In ernstige gevallen van systematische inbreuk kan dit resulteren in dwangmaatregelen waarbij een bedrijf onderdelen moet verkopen of wordt verboden om aanvullende diensten te verwerven. Dit illustreert de stevige aanpak van de EU om een eerlijke digitale markt te garanderen.

De DMA is ontworpen om controle uit te oefenen over de grote digitale platforms, door ze te classificeren als “poortwachters” die een significant obstakel kunnen vormen in de digitale economie. Tot dusver zijn Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance (moederbedrijf van TikTok), Meta, en Microsoft aangewezen als de belangrijkste poortwachters onder deze wetgeving.

Dit onderzoek komt kort na een rechtszaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Apple, waarin werd beweerd dat het bedrijf zijn marktmacht misbruikt om concurrentie te beperken en innovatie te smoren. De Europese Commissie zet met dit onderzoek een duidelijke stap naar het reguleren van de macht van grote techbedrijven en het bevorderen van een gezonde digitale economie.

Regulatie nieuws

Crypto koersen stijgen na besluit Fed om rentetarieven ongewijzigd te laten
Uitleveringspapieren voor Binance-directeur afgerond door Nigeriaans Interpol
Jury vindt Terraform Labs en oprichter schuldig aan fraude: mogelijke miljardenclaim door de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?