Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Europese crypto-regelgeving wordt herschreven, geen Bitcoin ‘verbod’

De Economische Commissie van het Europees Parlement stemt op 14 maart over het wetsvoorstel van de Markets in Crypto-Assets Directive (MiCa).


Crypto reguleringswet tijdelijk stopgezet

Parlementsleden van de Europese Unie pauzeerden een uitgebreide crypto reguleringswet om onduidelijkheden weg te werken. Het is niet duidelijk wanneer de wet weer live gaat.

Stefan Berger, de belangrijkste kracht achter de Markets in Crypto-Assets Directive (MiCA), heeft vandaag aangekondigd dat er op 14 maart op het wetsvoorstel zal worden gestemd door de Economische Commissie van het Europees Parlement.

Berger, de voorzitter van de commissie, had de MiCA uit de overweging gehaald voor een stemming op 28 februari. Hij en anderen konden op deze manier de taal in het wetsvoorstel herschrijven nadat tegenstanders bezwaar hadden gemaakt tegen een sectie waarin werd opgeroepen tot Proof-of-Work (PoW) blockchains, zoals de Bitcoin (BTC). Deze blockchains zouden voldoen aan ‘minimale ecologische duurzaamheidsnormen’ bij het slaan van munten binnen de Europese Unie.

De wetgever suggereerde dat het verkeerd kan worden geïnterpreteerd . Het wordt door sommigen gezien als een PoW-verbod. Uiteindelijk werd de hele passage verwijderd. Uit sommige hoeken kwam bezorgdheid over de milieu-impact van Bitcoin. De Bitcoin gebruikt met opzet grote hoeveelheden elektriciteit om het netwerk te beveiligen.


Wil jij crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Wat overblijft van het wetsvoorstel, dat oorspronkelijk in september 2020 werd voorgesteld, is nog steeds een flink pakket aan regelgeving voor stablecoins en crypto diensten. Een van de belangrijkste doelstellingen van MiCA is om ervoor te zorgen dat het EU regelgevingskader voor financiële diensten innovatievriendelijk is. Het moet geen belemmering vormen voor de toepassing van nieuwe technologieën.

In de VS gevestigde exchanges en serviceproviders hebben, samen met enkele politici, de federale overheid opgeroepen om ook een crypto framework te creëren. Dit wil het doen om te voorkomen dat de Amerikaanse FinTech sector minder concurrerend wordt met bijvoorbeeld Europa. Maandag meldde Bloomberg dat de Amerikaanse president Joe Biden “deze week” nog een uitvoerend bevel zou ondertekenen. Dit zou federale agentschappen zoals de Securities and Exchange Commission opdragen om de crypto regelgeving te coördineren. Het moet echter nog blijken of dit daadwerkelijk deze week nog zal gebeuren.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten