Regulatie Nieuws

Europese ministers van Financiën geven definitief groen licht voor MiCA

De Europese Unie heeft de laatste wettelijke hindernis gepasseerd wat betreft regelgeving rondom crypto. De laatste horde die ze hebben gepasseerd had betrekking op de unanieme goedkeuring van de Europese ministers van Financiën.

Laatste wettelijke hindernis gepasseerd

Tijdens een vergadering op dinsdag heeft de Raad voor Economische en Financiële Zaken (EcoFin) van de EU de Markets in Crypto Assets (MiCA) unaniem goedgekeurd. De EcoFin Raad, bestaande uit ministers van Financiën en Economische Zaken van alle 27 EU-lidstaten, evenals enkele relevante Europese commissarissen, ondervond geen bezwaren bij de goedkeuring.

Elisabeth Svantesson, de Zweedse minister van Financiën en voorzitter van de bijeenkomst, uitte haar tevredenheid over de goedkeuring in een verklaring. Ze gaf aan dat deze goedkeuring het laatste onderdeel van het wetgevingsproces vertegenwoordigt.

Recente gebeurtenissen hebben de noodzaak bevestigd om regels op te leggen die Europeanen, die in deze activa hebben geïnvesteerd, beter zullen beschermen. Bovendien zullen deze regels het misbruik van de crypto-industrie voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme voorkomen.

– Elisabeth Svantesson

Na de huidige goedkeuring door de ministers van Financiën, bevindt de regelgeving zich op het juiste pad om komende zomer tot wet te worden verheven en in het officiële EU-journal te worden opgenomen.

Daarna zal er een overgangsperiode zijn waarin zowel regulatoren als ondernemingen zich kunnen aanpassen aan de nieuwe regels voordat ze volledig van kracht worden. Specifieke regels met betrekking tot stablecoins zullen binnen een jaar geïmplementeerd worden, terwijl andere pas na 18 maanden volledig operationeel zullen zijn.

De introductie van een consistente reeks regels voor cryptovaluta in de EU is alom toegejuicht door zowel de industrie als regelgevers. Vorige week zei Hester Peirce van de SEC dat MiCA zelfs zou kunnen dienen als een “model” voor de Amerikaanse aanpak om de sector te reguleren.

In reactie op de goedkeuring van vandaag zei Billy Sebell, uitvoerend directeur van XDC Foundation, dat dit positief nieuws was voor de blockchain-technologie.

Door deze wetgeving vast te stellen, verlaagt de EU de toetredingsdrempel voor individuen en entiteiten om te profiteren van blockchain-technologie. Blockchain is de onderliggende motor voor crypto-activa en vele andere projecten

– Billy Sebell

EU keurt cryptobelasting en witwasregels goed

Naast MiCA heeft EcoFin ook regelgeving aangenomen die betrekking heeft op informatie bij geldtransacties en specifieke crypto-activa.

Deze regels, die vorige maand ook al de goedkeuring van de parlementariërs kregen, breiden de bestaande anti-witwasvoorschriften uit naar de cryptosector.

De beslissing van vandaag is slecht nieuws voor degenen die crypto-activa hebben misbruikt voor hun illegale activiteiten. Dit zal in Europa niet meer mogelijk zijn. Het is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen het witwassen van geld.

– Svantesson

De Raad kwam tevens tot overeenstemming over diverse fiscale voorschriften. Het is nu de verantwoordelijkheid van de lokale belastingdiensten om informatie uit te wisselen en zo te waarborgen dat grensoverschrijdende crypto-transacties niet ontglippen aan belastingverplichtingen.

Regulatie nieuws

27.000 investeerders geven $17,5 miljoen aan ChatGPT om voor hen te investeren
SBF wil documenten van oude advocatenkantoor FTX/Alameda dagvaarden om te gebruiken in zijn verdediging
BRICS denkt na over gigantische uitbreiding
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
XRP stijgt boven $0,50: Redenen voor de stijging en belangrijke Datum in het verschiet