Blockchain

EY Japan gaat namaak Sake bestrijden met blockchain

De Japanse tak van Ernst & Young (EY) heeft haar plannen onthuld voor een blockchain-systeem om Japanse sake en fruit mee te volgen. Ook kan hierdoor de strijd aan worden gegaan met de verkoop van frauduleuze- of namaakproducten.


Lancering Azië

Naar verluidt zal de ‘SAKE Blockchain’ van EY Japan worden uitgerold in Azië nadat de dreiging van het Corona-virus is verdwenen. Ook moet de zakelijke omgeving weer stabiel zijn voordat de blockchain zal worden uitgerold. Volgens EY Japan zijn Hong Kong en Singapore grote markten die openstaan voor dergelijke technologieën.


Strijd tegen namaakproducten

De aankondiging van de SAKE Blockchain komt niet geheel onverwacht. Er is namelijk een toenemende export van Japans fruit en Sake. Zo groeide de buitenlandse vraag naar alcoholische dranken in 2019 met 5.3%, waardoor het totaal uitkwam op circa $233 miljoen. In de afgelopen 10 jaar is de fruitexport van Japan zelfs verdrievoudigd.

De blockchain zal worden gebruikt om gedetailleerde informatie over de hele supply chain voor Japanse producten te volgen en vast te leggen, waaronder ook informatie over de oorsprong van productie- en leveringsroutes. Ook zal informatie over de ingrediënten en brouwerij van Sake worden geüpload naar de blockchain.


Gebruik maken van QR-Code

De blockchain zal eenvoudig kunnen worden bereikt, door gebruikers een QR-Code aan te bieden. Deze code zal worden afgedrukt op flessen en bevatten aanbevelingen voor voedselcombinaties. Gebruikers kunnen uit 3 talen kiezen: Chinees, Engels en Koreaans.

Tevens wordt de levering van de producten aangepakt: zo zal de temperatuur van de goederen gedetailleerd worden bijgehouden, zodat de producten in een optimale omgeving worden opgeslagen.

Alle gegevens zullen tot slot worden ingezet om mogelijkheden voor efficiëntiebesparingen in productie en levering te zoeken.