Celsius CEL
Bitcoin, Stablecoin

Failliete cryptobedrijf Celsius eist $3,5 miljard aan Bitcoin van Tether

De failliete crypto-geldschieter Celsius Network heeft na een lange radiostilte weer de aandacht verworven binnen de cryptowereld. Het voormalig leenplatform heeft nu, maanden nadat het met succes zijn faillissementsprocedure heeft afgerond, USDT-uitgever Tether voor de rechter gespannen.

Celsius eist een godsvermogen van $3,5 miljard aan Bitcoin (BTC) van Tether, omdat het zich eerder niet aan de afspraak zou hebben gehouden.

Celsius eist meer dan 57 duizend bitcoins

Uit een nieuwe gerechtelijke indiening blijkt dat Celsius een rechtszaak heeft aangespannen tegen Tether, het bedrijf achter ‘s werelds grootste stablecoin USDT, om een totaal van 57.428,64 bitcoins terug te vorderen. 

Tegen de huidige Bitcoin koers eist Celcius een teruggave van iets meer dan $3,5 miljard. Opmerkelijk genoeg rapporteert Tether in reactie op de aanklacht dat het om een totaalbedrag van $2,4 miljard aan Bitcoin zou gaan, wat toch een fors verschil weerspiegelt.

Celsius stelde gebruikers in staat om rente te verdienen op hun cryptovaluta en leningen aan te gaan met crypto als onderpand. In 2022 kwam het platform echter in de problemen, wat uiteindelijk leidde tot een faillissement. In juli vroeg het een zogenoemd Chapter 11 faillissement aan, een herstructureringsprocedure onder toezicht van de rechtbank.

Terwijl Celsius werkte aan een doorstart, zou het bedrijf een overeenkomst hebben gesloten met Tether voor een lening in USDT-tokens. Hiervoor heeft Celsius bijna 40.000 Bitcoins als onderpand vastgezet.

In de rechtszaak wordt echter beweerd dat Tether deze enorme hoeveelheid onderpand heeft geliquideerd zonder Celsius de kans te geven om aanvullend onderpand te verstrekken, zoals oorspronkelijk was overeengekomen.

Tether zou het door Celsius verstrekte onderpand hebben verkocht tegen een prijs de schuld bijna dekte, zonder eerst de afgesproken 10 uur te wachten waarin Celsius extra onderpand had kunnen verschaffen.

USDT-houders worden gerustgesteld

De stablecoin-gigant noemt de rechtszaak ongegrond en beschrijft het als een ‘’afpersing’’. Tether heeft dan ook beloofd zich krachtig te verdedigen tegen de naar eigen zeggen ‘’onterechte beschuldigingen’’.

Tether heeft dan ook een compleet ander verhaal dan Celsius. Tether beweert dat Celsius zelf zou hebben gevraagd om liquidatie nadat ze hadden besloten om geen aanvullend onderpand te verstrekken. 

Hoe dan ook zullen USDT-houders geen nadelige gevolgen ondervinden, ‘’zelfs in het onwaarschijnlijke geval de rechtszaak ergens toe leidt’’

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Bloomberg-analist: BlackRock en Bitcoin ETF’s houden BTC overeind
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag?
Miljardair waarschuwt voor grote recessie in Amerika
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt