Federal reserve (fed)
Bitcoin

Fed-voorzitter waarschuwt voor Amerikaanse recessie

Minneapolis Federal Reserve voorzitter Neel Kashkari waarschuwt voor een recessie, omdat onder andere de bankencrisis druk uitoefent op de Amerikaanse economie. Verder lijkt de Federal Reserve zich niets van het recessiegevaar aan te trekken in hun strijd tegen de inflatie. De volledige focus van de Federal Reserve ligt blijkbaar op de inflatie.

Terugbrengen van inflatie

Om de inflatie omlaag te drukken moet de rente verder omhoog. De verwachting is dan ook dat de Federal Reserve op 3 mei wederom de rente ophoogt om de hardnekkige inflatie nog harder aan te pakken. Het nadeel is dat de economie ook langzaam richting een recessie lijkt af te glijden.

“Het kan zijn dat onze beleidsacties en de strakkere kredietcondities als gevolg van de stress bij de banken economische neergang veroorzaakt. Dat zou zelfs kunnen leiden tot een recessie. We moeten de inflatie omlaag krijgen. Als we daar niet in slagen, dan worden de vooruitzichten nog veel minder”, aldus Neel Kashkari.

Afgelopen maand gaf Kashkari nog bij CNBC aan dat de bankencrisis waarschijnlijk centraal staat bij de volgende rentevergadering van de Federal Reserve. “Het is te vroeg om nu al voorspellingen te doen over de volgende rentevergadering. Het kan zijn dat de bankenstress de inflatie omlaagdrukt, wat betekent dat we minder werk hoeven te doen als Federal Reserve”, zo sprak Kashkari destijds.

Kerninflatie is hardnekkig

Gisteren werd bekend dat de consumentenprijsindex van Amerika gedaald was van 6,0 naar 5,0 procent, maar dat de kerninflatie hardnekkiger is dan gehoopt. Deze kwam binnen op 5,6 procent, terwijl er in februari nog sprake was van een score van 5,5 procent.

Die is dus gestegen de afgelopen maand, wat helemaal geen goede ontwikkeling is voor de Federal Reserve. Wat dat betreft heeft de bankencrisis nog niet gebracht waar Kashkari in het vorige gedeelte over sprake.

Dit betekent dat de kans groot is dat de Federal Reserve tijdens de komende rentevergadering van 3 mei de rente gewoon weer met 0,25 procent ophoogt. Daarmee lijken ze te kiezen voor een recessie, wat weleens pittig kan worden voor de Bitcoin koers.

Bitcoin nieuws

Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Bitcoin koers daalt, maar Amerikaanse beurs valt harder
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen