recessie
Regulatie

Federal Reserve in tweestrijd over renteverhoging op 3 mei

Niet alleen de markt, maar ook de Federal Reserve lijkt op dit moment even met de handen in het haar te zitten over hun rentebeleid. Nog geen twee dagen na de onthulling van de FOMC Minutes, waarin de Federal Reserve spreekt over een mogelijke “milde recessie” in 2023, zegt gouverneur Christopher Waller dat de rente misschien nog verder omhoog moet om de hardnekkige inflatie aan te pakken.

Als gevolg van die uitspraken schoten de verwachtingen over een nieuwe renteverhoging op 3 mei omhoog naar 80,2 procent.

Wat is er aan de hand?

Waller kwam op vrijdag 14 april nogal streng uit de hoek door te stellen dat hij momenteel voor nieuwe renteverhogingen is, om de hardnekkig inflatie aan te pakken. Al zegt hij daar meteen bij dat hij bereid is om zijn mening aan te passen, als blijkt dat de kredietomstandigheden van zichzelf verstrengen door de voorzichtige bankencrisis die we begint maart zagen in de Verenigde Staten.

“Omdat de financiële omstandigheden nog niet significant aangescherpt zijn, de arbeidsmarkt sterk blijft en de inflatie nog ver boven de doelstelling zit, moet het monetair beleid wellicht nog wat verstrengen”, zo deelde Waller tijdens een toespraak in San Antonio, Texas.

De problemen bij de banken veroorzaken op dit moment een hoop onzekerheid. Hoewel Waller ziet dat de stress bij de banken vermindert, is het volgens hem nog lastig om op dit moment precies aan te geven wat het effect van deze crisis is.

“Alles bij elkaar kan een significante aanscherping van de kredietomstandigheden de noodzaak voor een verder verstrenging van het monetair beleid (renteverhogingen) wegnemen, maar het is lastig om daar op dit moment iets zinnigs over te kunnen zeggen”, zo laat Waller weten.

Citibank geeft duidelijkheid

Grappig genoeg sprak Citibank CFO Mark Mason zich op bijna precies hetzelfde moment uit over die kredietomstandigheden. Tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers van de bank zei Mason het volgende: “Citi heeft het beleid voor het uitschrijven van consumentenkrediet aangescherpt.”

Waller lijkt zich daar echter niets van aan te trekken. “Signalen van een afnemende vraag zou ik verwelkomen, maar totdat ze duidelijk zichtbaar zijn en de inflatie significant daalt richting onze doelstelling van 2,0 procent is er voor ons nog werk te doen”, zo spreekt de gouverneur van de Federal Reserve.

Voor nu lijkt het dus bijna zeker dat de rente op 3 mei weer met 0,25 procent stijgt en het is nog maar de vraag of dat een positieve ontwikkeling is voor Bitcoin. Het gevaar is dat de Federal Reserve te ver gaat en de Amerikaanse economie richting een recessie duwt om zijn inflatiedoelstelling van 2,0 procent te bereiken. Wat dat betreft begeeft de centrale bank zich echt op glad ijs.

Regulatie nieuws

Man in Taiwan beschuldigd van gokken op verkiezingen via crypto-wedplatform Polymarket
Ethereum koers schiet omhoog – SEC laat rechtszaak vallen
Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt