Regulatie Nieuws

Federal Reserve staat open voor grotere renteverhoging in december

De Amerikaanse Federal Reserve is al vanaf het begin van 2022 in gevecht met de inflatie en beantwoord deze met renteverhogingen. Hiermee zetten ze de koersen van vrijwel alle financiële assets onder druk en daar heeft Bitcoin veel last van.

Een jaar van renteverhogingen

Vanaf het begin van het jaar is Bitcoin al ruim 50 procent van zijn koerswaarde kwijt. De voorlopige bodem van deze onbetwistbare bearmarkt ligt op 17.600 dollar, maar de ellende is nog niet helemaal voorbij. Het lijkt erop dat Bitcoin redelijk stabiel is rond de 19.000 tot 20.000 dollar, maar dat hebben we vaker gedacht. We zien nu amper volatiliteit en dat kan in deze wereld ook heel goed stilte voor de storm zijn.

In principe is het voor nu wachten op 2 november, waar de Federal Reserve zo goed als zeker met een renteverhoging van 0,75 procent op de proppen komt. Daarmee komt de Federal Funds Target Rate, zoals dat zo mooi heet, uit op 3,75 tot 4,00 procent. Momenteel ligt die range op 3,00 tot 3,25 procent, terwijl we dit jaar begonnen op 0 tot 0,25 procent. In die zin heeft de rente al een aardige klim gemaakt.

Wanneer is het voorbij?

De Federal Reserve heeft al meerdere malen aangegeven de strijd met de inflatie pas te staken als deze terug is op de doelstelling van 2 procent. Daar is het met de huidige 8,2 procent nog ver van verwijderd. De inflatie blijkt een stuk ‘plakkeriger’ dan gehoopt en de Federal Reserve geeft bij monde van James Bullard aan dat er een mogelijkheid is dat we ook in december een renteverhoging van 0,75 procent voor de kiezen krijgen.

rente grafiek federal reserve

Eerder was de verwachting dat we in december een renteverhoging van 0,25 of 0,50 procent voorgeschoteld kregen. Nu is er dus een kans dat we het ook in december met 0,75 procent moeten doen en dat is, zeker op de korte termijn, niet goed voor de Bitcoin koers. Daarna gaat het, als het aan de Federal Reserve ligt, nog lang duren voordat de rente weer richting de nul gaat.

Regulatie nieuws

Verschillende Amerikaanse staten openen onderzoek naar crypto-leenplatform Genesis
Oezbekistan geeft eerste 2 cryptolicenties uit aan lokale cryptopartijen
Belgische toezichthouder: Bitcoin en Ethereum zijn geen effecten
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten