Amerika, verenigde staten
Regulatie

Federal Reserve: “Stablecoins benadrukken structurele risico’s en zwaktes van crypto”

De Raad van Gouverneurs van de Amerikaanse Federal Reserve wijst stablecoins aan als een potentieel risico voor de financiële stabiliteit in de huidige volatiele cryptomarkt.

In het laatste Monetary Policy Report van afgelopen vrijdag bespreekt de raad enkele stablecoins. “De ineenstorting van de waarde van bepaalde stablecoins – waarbij ze waarschijnlijk refereren aan TerraUSD (UST) – in aanvulling op de volatiliteit in de markt voor digitale assets wijst op enkele structurele zwakten”, aldus de Federal Reserve.

Risico voor het financiële systeem

De Federal Reserve gaat zelfs zo ver door te stellen dat stablecoins een potentieel risico vormen voor de stabiliteit van het financiële systeem. “De in het rapport besproken zwakten worden uitvergroot door een gebrek aan transparantie over de risico’s en liquiditeit van de assets die de stablecoins in kwestie dekken”, zo schrijft de Federal Reserve verder. Interessant is dat de uitspraken van de Federal Reserve daags voor de start van een belangrijk evenement op 22 juni komen.

Tijdens dat evenement zal de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, onder andere spreken over het belang van een Central Bank Digital Currency. “In potentie kan een Central Bank Digital Currency helpen om de internationale status van de Amerikaanse dollar te handhaven”, aldus Jerome Powell. Het lijkt erop dat de Federal Reserve het falen van enkele spelers binnen de cryptowereld zal aangrijpen om de eigen Central Bank Digital Currency een push te geven.

Roep om wetgeving

De Federal Reserve is niet de enige die zich druk maakt over de ontwikkelingen rondom stablecoins in de cryptowereld. Ook schatkistbewaarder Janet Yellen riep eerder om wetgeving voor stablecoins die voor het einde van 2022 klaar moet zijn. Waarbij ook Yellen wees op de “risico’s voor de financiële stabiliteit”. Een onderzoekstak van het Amerikaanse congres kwam daarna ook tot de conclusie dat de stablecoin-industrie niet voldoende gereguleerd is.

Al deze uitspraken volgden op de val van het Terra-ecosysteem. In eerste instantie lijkt dat vooral een slechte impact op de industrie te hebben. Maar ergens is het ook goed dat wetgevers ingrijpen en de grootste oplichters uit de industrie proberen te vangen met nieuwe wetgeving. Een veiliger investeringsklimaat zou de industrie op de lange termijn juist goed kunnen doen.

Regulatie nieuws

Binance-oprichter CZ krijgt mogelijk tot 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen
SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?