Bitcoin Nieuws

Federal Reserve voorzitter Powell duwt Bitcoin omlaag

Bitcoin en Ethereum begonnen deze ochtend bij de opening van de Aziatische markten in het groen, maar zijn inmiddels terug in het rood. Dat heeft alles te maken met de uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell, die gisteren zei dat de economie nog veel te krachtig is en dat zijn centrale bank “bereid is om het tempo van de renteverhogingen op te schrijven”, om de prijsstabiliteit terug te laten keren.

Wat betekent dit?

In principe hebben we het afgelopen jaar kunnen zien wat het betekent als de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) agressief de rente verhoogt. Zowel de Bitcoin als de Ethereum koers kregen harde tikken als gevolg van de hogere rente en kwamen behoorlijk in de problemen terecht.

De Federal Reserve verhoogt momenteel de rente om de inflatie onder controle te krijgen. Die was vorig jaar extreem hoog en ook dit jaar is het nog niet gelukt om deze terug te krijgen naar de doelstelling van 2,0 procent.

De hardnekkige inflatie, in combinatie met de sterke economie, maakt dat de Federal Reserve nu de rente dus nog verder wil (en kan) verhogen als dat nodig is om de prijzen weer naar het gewenste niveau te krijgen.

Helaas voor ons als investeerders is dat niet het meest gunstige klimaat voor risico-assets als Bitcoin. Dat zien we vandaag dan ook terug in de koers, die met zijn 22.000 dollar weer een tikje lager staat dan gisteren.

Rentevergadering van 22 maart

Het volgende rentebesluit van de Federal Reserve staat voor 22 maart op het programma. Op dit moment zit de Federal Funds Target Rate in de range van 4,50 – 4,75 procent. Lange tijd was de verwachting dat de Federal Reserve de rente in maart met 0,25 procent zou verhogen, maar na de toespraak van Powell is dat veranderd.

Kansverdeling rentevergadering 22 maart. Bron: cmegroup.com

Op het moment van schrijven is de kans op een renteverhoging van 0,25 procent – volgens de markt – nog maar 26,5 procent. Gisteren voor de toespraak van Powell lag dat percentage nog op 68,6 procent en één maand geleden zelfs op 90,8 procent.

Inmiddels zijn de rollen omgedraaid en krijgt een renteverhoging van 0,50 procent de meeste kans met 73,5 procent. Wat dat betreft is het volgens de markt dus bijna zeker dat de Federal Reserve het tempo van de renteverhogingen gaat ophogen en dat kan weleens een lastige periode betekenen voor de Bitcoin koers.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers remt af, omdat whales winst pakken
Bitcoin schiet midden in de nacht boven de 29.000 dollar uit
Handelaren niet overtuigt door stijging Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden