koers crasht, koers crash
Regulatie

Federal Reserve ziet Amerikaanse rente op lange termijn terugzakken naar 2,5 procent

Als je het afgelopen jaar actief bent geweest binnen de crypto-industrie, dan heb je ongetwijfeld weleens iets gelezen over de Federal Reserve. Dat is namelijk de Amerikaanse centrale bank, de grote boosdoener die vorig jaar de markt kwelde met zijn renteverhogingen in een poging om de inflatie onder de duim te krijgen. Iedere rentevergadering deelt de Amerikaanse centrale bank hun verwachtingen voor de rentestand in de toekomst.

Lange termijn rente van 2,5 procent

In de meest recente Fed Dot Plot zoals we de renteverwachtingen van de Amerikaanse centrale bank noemen, spreekt de Federal Reserve uit dat zij de rente op de lange termijn naar het niveau van 2,5 procent zien zakken.

Dat zou betekenen dat we vanaf de huidige rentestand van 5,00 – 5,25 procent nog een ruime 2,5 procent zullen zakken de komende jaren.

Voor 2024 verwacht men dat de rente eindigt op 4,625 procent en voor 2025 ligt de verwachting op 3,375 procent.

Gisteren bespraken we al dat de markt het hier op dit moment niet mee eens is. Zij verwachten namelijk dat de rente in 2024 al richting de 3,9 procent zakt. Wat een stuk lager is dan de 4,625 procent die de Federal Reserve verwacht.

Waar zit dat verschil in?

Het lijkt erop vooral op dat de markt pessimistischer is over de Amerikaanse economie. De Federal Reserve spreekt hiermee in feite uit dat zij de rente wat langer op dit verhoogde niveau willen (en verwachten te) houden.

De markt acht de kans daarop klein en handelaren op de futuresmarkt speculeren op een snellere daling. Voor nu lijkt de enige reden dat de markt gelijk kan krijgen een recessie, waar overigens veel economen op rekenen.

Alleen bij het grote Goldman Sachs zijn ze momenteel nog even wat minder overtuigd van de kans op een recessie. Bij de zakenbank schat men de kans op een recessie momenteel in op ongeveer 25 procent.

De experts van Bloomberg zijn wat pessimistischer en lijken zich bij de markt aan te sluiten. Zij achten de kans op een recessie binnen 12 maanden momenteel groter op ongeveer 65 procent.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?