Big Laundry Saloon
Hack,

Fiod rolt grote crypto witwasdienst op

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) heeft één van de grootste online witwasdiensten voor cryptocurrencies opgerold. Het bedrijf maakte ieder jaar enkele honderden miljoenen euro’s aan omzet.


Bestmixer

Bestmixer.io is één van de drie grootste online mixdiensten die te maken hebben met Bitcoins (BTC), Btcoin Cash (BTC SV) en Litecoins (LTC), aldus de FIOD. Sinds een jaar zou het bedrijf actief zijn en vanaf deze periode zou het een omzet van minstens $200 miljoen Amerikaanse dollar (25.000 Bitcoin) hebben gegenereerd. Het bedrijf had naar verluid meerdere servers in zowel Nederland als Luxemburg.

De Fiod hebben meerdere servers van het bedrijf gevonden en hebben deze vervolgens geconfisqueerd. Hierdoor is de virtuele valutamengerservice van Bestmixer.io offline.


Crypto mixdiensten

De zogenoemde cryptocurrency-mixdiensten worden veelvoudig door criminelen op het darknet gebruikt. Door gebruik te maken van zo’n mixdienst wordt de oorsprong van virtuele valuta gemaskeerd.

Aanbieders van deze diensten worden vervolgens betaald voor het witwassen van deze digitale valuta’s, zoals de Bitcoin (BTC). Volgens de Fiod heeft hun onderzoek aangetoond dat veel van de (online) valuta een criminele oorsprong heeft.


Geen arrestaties

Geschat wordt dat het darknet ieder jaar gemiddeld zo’n $800 miljoen aan omzet genereert wereldwijd.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de servers. Hierom zijn er momenteel nog geen arrestaties verricht.