Cryptocurrency

Fysiek geld kan belangrijk blijven, ondanks groei interesse CBDC’s

Waar digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) steeds populairder worden, is econoom Benoît Cœuré van mening dat fysiek geld toch nog belangrijk kan blijven. Cœuré werkte voorheen in de raad van bestuur bij de Europese Centrale Bank.


Gebruikswijze verandert

Wanneer gekeken wordt naar het Europese gebied, dan is de vraag naar fysieke bankbiljetten vrijwel overal nog steeds groot. In een aantal landen is dit anders, waaronder in Zweden. In dit land daalt de vraag naar fysieke bankbiljetten juist. Dit neemt echter niet het feit weg dat in het merendeel van de landen in Europa juist een stijgende vraag in fysieke bankbiljetten zien.

Een van de redenen van deze toenemende vraag is dat de gebruikswijze van fysiek geld verandert. Het wordt minder vaak gebruikt als betaalmiddel, maar juist vaker als spaarmiddel. En dit is een goed teken volgens de bovengenoemde econoom. Dit omdat hierdoor diversiteit behouden blijft in betaalmethoden, waardoor een grotere groep mensen tevreden zullen zijn. Dat wegnemen is onnodig.


Vanaf nu tot 10 december geeft crypto exchange Bybit alle nieuwe en bestaande gebruikers bonussen tot $500! Klik hier.


CBDC’s zullen populair worden

Toch denkt Cœuré dat CBDC’s populair kunnen gaan worden. Hij noemt de relatief nieuwe ontwikkeling een natuurlijk onderdeel van groei, die in dit geval door de technologische ontwikkelingen kan worden voortgezet. Een enorme voorstander van zo’n centraal uitgegeven digitale valuta is China, met de ontwikkeling van de digitale yuan.

Verwacht wordt dat na de lancering hiervan, andere landen de voordelen hiervan ook zullen inzien en mogelijk een eigen digitale valuta zullen gaan lanceren. De snelheid waarmee dit zal gebeuren kan gedeeltelijk afhangen van het resultaat dat de digitale yuan zal gaan geven. Doordat centrale banken dergelijke valuta’s zullen moeten uitgeven, blijft dit, net als de uitgifte van fysiek geld, in handen van deze banken. Op dit punt zullen banken dus niet afvallen.


Ook andere betaalmethoden worden populairder

Maar naast digitale valuta’s, zullen in de toekomst wellicht ook andere betaalmethoden steeds meer populariteit winnen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan betaalsystemen als Apple Pay of Google Pay, of via smartphone betaalsystemen van banken zelf. Hierdoor ontstaat een enorm assortiment van betaalmethoden, waardoor het de kopers zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt om te betalen, op welke manier dat dan ook is. Om dit mogelijk te maken, moet echter wel een adequaat regelgevingskader opgesteld zijn. Dit is op dit moment bij veel landen nog in ontwikkeling, waardoor hier nog wel eens onduidelijkheden in kunnen zijn. Verwacht wordt echter dat na verloop van tijd dit stapje voor stapje verbeterd wordt. Het lijkt hiermee slechts een kwestie van tijd voordat een digitale versie van een fiat-valuta als de Euro (€) zal worden uitgegeven. Dit blijft echter speculatie en is hiermee nog niet officieel bevestigd.