Binance, Exchange, Regulatie

Gary Gensler stelde zichzelf in 2019 voor als adviseur aan Binance

Gary Gensler, voorzitter van de Securities and Commission van de Verenigde Staten, heeft ooit aangeboden om als adviseur van Binance te dienen. Althans, zo beweren advocaten die de Binance en zijn oprichter, Changpeng Zhao, vertegenwoordigen.

Gensler adviseur van Binance

Een rapport van CNBC op 7 juni onthulde documenten die suggereren dat Gary Gensler in maart 2019 zijn diensten aanbood als adviseur aan de crypto-beurs. De beweringen zijn gemaakt door advocaten van Gibson & Dunn en Latham & Watkins. Daarentegen wees een eerder rapport van The Wall Street Journal in maart erop dat Binance Gensler al in 2018 benaderd had voor de rol van adviseur.

Volgens de Wall Street Journal, die zich baseerde op berichten en documenten van 2018 tot 2020, ontmoetten Ella Zhang, destijds hoofd van de durfkapitaaltak van Binance, en Harry Zhou, medeoprichter van het door Binance gestichte bedrijf Koi Trading, Gary Gensler voor het eerst in oktober 2018. Tijdens deze ontmoeting stelden ze hem een adviserende rol voor, die Gensler later echter weigerde.

Het rapport voegt toe dat meerdere particuliere bedrijven tevergeefs pogingen ondernamen om Gensler als adviseur aan te trekken, maar hij wees consequent alle aanbiedingen af.

In februari 2021 werd Gensler door de Amerikaanse president Joe Biden genomineerd om de Securities and Exchange Commission (SEC) te leiden. Zijn beëdiging vond plaats op 17 april 2021.

Voordat hij de leiding over de SEC op zich nam, bekleedde Gensler de functie van professor in mondiale economie en management aan de MIT Sloan School of Management. Bovendien diende hij van 2017 tot 2019 als voorzitter van de Maryland Financial Consumer Protection Commission.

Rechtszaak tegen Binance

Op 5 juni diende de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een aanklacht in tegen Binance. De cryptobeurs werd ervan beschuldigd niet geregistreerd te zijn als effectenbeurs en illegaal te opereren in de VS. In totaal diende de financiële toezichthouder dertien aanklachten in, waaronder aanklachten voor het aanbieden en verkopen van Binance Coin (BNB) en Binance USD zonder registratie.

Twee dagen later, op 7 juni, reageerde Binance via zijn Chinese social media kanalen, waarbij het zich distantieerde van andere cryptobeurzen. In de verklaring benadrukte Binance de transparantie van zijn wallet adressen en ontkende het geld van klanten te hebben overgeheveld. Het bedrijf ontkende ook grote donaties te hebben gedaan aan politieke kandidaten of aanzienlijke sponsoring aan entertainment- en mediabedrijven, een impliciete verwijzing naar de praktijken van de inmiddels failliete cryptobeurs FTX.

Diezelfde dag wakkerde Binance’s CEO, Changpeng Zhao, op Twitter een discussie aan door op te merken dat de SEC FTX nooit heeft aangeklaagd. Ondertussen beweerde SEC-voorzitter Gary Gensler in een interview dat er veel overeenkomsten waren tussen de activiteiten van beide bedrijven.

Exchange nieuws

Rho Markets herstelt van Oracle-fout: $7,6 miljoen aan stablecoins teruggegeven
WazirX kondigt premieprogramma aan na aanzienlijke cyberaanval
Cyvers detecteert verdachte transacties in WazirX’s Safe Multisig-wallet
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren
Peter Brandt geeft grote waarschuwing over Bitcoin koers