Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Helaas zijn er verschillende soorten scams te vinden binnen een breed scala aan industrieën, waaronder de cryptocurrency-industrie. Een voorbeeld hiervan is het nabootsen van legitieme applicaties die vervolgens via officiële platformen gedownload kunnen worden.
Helaas is er wederom een slachtoffer gevallen door een van deze scams. Zo werd de gedecentraliseerde exchange (DEX) Uniswap nagebouwd door een scammer en vervolgens op de Play Store van Google geplaatst. Het resultaat? Een verlies van maar liefst $20.000 bij het slachtoffer.
Uniswap is in het afgelopen jaar in populariteit enorm gestegen, wat resulteerde in enorme handelsvolumes en maandelijkse hoogtepunten. Het is inmiddels gegroeid naar een van de meest gebruikte platforms binnen de branche.
Vanaf nu tot 10 december geeft crypto exchange Bybit alle nieuwe en bestaande gebruikers bonussen tot $500! Klik hier.
Dat Uniswap zo populair is geworden, maakt het echter vatbaarder voor oplichtingspartijen. Zij kunnen de populaire naam van de exchange namelijk gebruiken voor hun eigen doeleinden, die in dit geval niet positief uitpakken. Zo blijkt ook weer uit de nagemaakte smartphone applicatie.
De neppe applicatie heeft door slechts 100 neppe reviews aan de neppe-app te koppelen, voldoende uitgevoerd om een slachtoffer te maken. Het slachtoffer vulde nietsvermoedend zijn privésleutels van zijn cryptocurrency in, dat in plaats van naar de servers van Uniswap, naar de servers van de scammer ging. Deze gegevens konden vervolgens worden gebruikt om $20.000 te stelen.
De officiële applicatie van Uniswap, genaamd UniDEX, heeft echter ruim 50.000 downloads en 4.000 recenties. Hiermee lijkt het relatief eenvoudig om de nep-app eruit te filteren. Toch is dit helaas niet gebeurt.
Dit is helaas niet de eerste keer dat een dergelijke actie heeft plaatsgevonden. Ook Uniswap heeft hier eerder last van gehad, maar dan in een net iets andere vorm. Eerder werd het platform onterecht gebruikt voor neppe weggeefacties. Hierin werd gevraagd om een cryptocurrency, vaak Bitcoin of Ethereum, naar een adres te sturen. Het bedrag wat zij zouden sturen zou vervolgens verdubbeld worden, waarmee gratis crypto zou worden weggegeven. Verwacht wordt dat hierdoor een enorme buit gemaakt is door diverse hackersgroepen. Het is helaas niet bekend hoeveel hierdoor gestolen kon worden. Ook is niet bekend waarom dergelijke acties steeds vaker door de beveiligingssystemen van Play Stores of online video platformen als YouTube komen.
Waar crypto-gerelateerde apps en video’s vaker verwijdert worden, lijken scam-acties hier geen last van te hebben. Dit toont aan dat gebruikers nog steeds waakzaam moeten zijn bij het downloaden van goedgekeurde scam-apps en het bekijken van goedgekeurde scam-advertenties. Het is helaas niet bekend wanneer dit probleem wordt aangepakt.