bank of georgia
Ripple

Georgië test CBDC en overweegt samenwerking met Ripple

De Nationale Bank van Georgië (NBG) gaat haar onderzoek naar de digitale lari, een centrale bank digitale munt (CBDC), intensiveren. Voor dit project zijn negen bedrijven, waaronder Ripple Labs, uitgenodigd om deel te nemen. Na afloop van deze fase zal één van deze bedrijven worden gekozen om door te stromen naar de volgende ronde van tests.

NBG overweegt tweetrapsontwerp voor digitale Lari

De Nationale Bank van Georgië (NBG) heeft in februari een document uitgebracht waarin zij aangeeft een tweetrapsontwerp voor haar digitale munt (CBDC) te onderzoeken. Hierbij zou de digitale wallet verzorgd worden door een externe partij. Deze digitale valuta zou niet alleen programmeerbaar zijn, maar ook de mogelijkheid hebben voor het tokeniseren van assets.

In een recent interview onthulde Varlam Ebanoidze, de fintech-verantwoordelijke bij NBG, dat deze digitale lari onder andere kan worden ingezet voor landbouwverzekeringen en het digitaliseren van vastgoedtransacties. Hij benadrukte ook de ambities van Georgië op Europees niveau: “We overwegen aansluiting bij de Europese Unie en streven naar compatibiliteit met de digitale euro, maar zonder in te boeten aan onze monetaire autonomie.

NBG’s plannen en ambities

In mei 2021 heeft de Nationale Bank van Georgië (NBG) interesse getoond in de uitgifte van een centrale bank digitale valuta (CBDC), hoewel een concrete tijdlijn hiervoor ontbrak. Vervolgens heeft de bank in januari fintech-bedrijven uitgenodigd om hun interesse kenbaar te maken voor deelname aan een live pilottest in een gecontroleerde omgeving.

Daarnaast heeft de NBG op 8 september aangegeven als waarnemer te zullen deelnemen aan het mBridge-project van de Bank for International Settlements (BIS). Hierin werken landen als China, Hongkong, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten samen. De NBG sluit zich hiermee aan bij tien andere waarnemerlanden en gaf aan inzichten te willen vergaren uit het Aurum-project van BIS.

Onder de bedrijven die betrokken zijn bij de pilottest bevinden zich, naast Ripple, namen zoals Augentic, Bitt, Broxus Holdings, Currency Network, DCM, eCurrency Mint, FARI Solutions en Sovereign Wallet. Ripple, op haar beurt, staat internationaal bekend om haar actieve rol in diverse CBDC-initiatieven, met projecten in landen als Colombia, Montenegro, Hongkong, Bhutan en Palau.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht XRP of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Ripple nieuws

Ripple’s XRPL ziet indrukwekkende groei dit jaar
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Crypto-Analist: Zeldzame indicator voorspelt gigantische XRP stijging naar $3
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?