Bitcoin Nieuws

Grootste Bitcoin-fonds ter wereld staat 35 procent onder water

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) is een fonds dat 3,12 procent van alle Bitcoin in handen heeft. In totaal gaat het om 640.000 Bitcoin, een indrukwekkende hoeveelheid. Het probleem met GBTC is dat de aandelen al maanden onder de boekwaarde van de assets handelen.

Institutionele interesse droogt op

Waar de GBTC lange tijd de enige optie was voor het institutionele publiek om in Bitcoin te investeren, is dat niet langer het geval. Het gevolg daarvan is dat de interesse in GBTC langzaam opdroogt en dat heeft gevolgen voor de koers. Op vrijdag 23 september sloot GBTC de beursdag met een korting van 35,18 procent af ten opzichte van de marktwaarde van de 614.000 Bitcoin.

Voor investeerders is GBTC lange tijd een geweldig alternatief geweest om Bitcoin exposure te krijgen, ondanks de managementkosten van 2 procent per jaar. Voornamelijk omdat het zo eenvoudig is om via GBTC Bitcoin te kopen voor mensen zonder technische kennis. Bijzonder is dat het fonds lange tijd boven de waarde van Bitcoin handelde. Daar kwam na de lancering van de eerste Canadese spot Bitcoin ETF in februari 2021 verandering in.

Omzetting naar spot Bitcoin ETF

Grayscale zelf hoopt GBTC binnen afzienbare tijd om te kunnen zetten in een spot Bitcoin ETF. Daar ligt de Securities and Exchange Commission (SEC) voorlopig echter nog continu voor. Grayscale werd in juni voor het laatst afgewezen. Een goedkeuring heeft de potentie om de ‘korting’ van 35,18 procent weer terug te brengen naar nul.

In tegenstelling tot bij een ETF, kunnen de aandelen van Grayscale niet worden vernietigd of gecreëerd op basis van vraag en aanbod. Dit is waarom de koers nu zo onder de marktwaarde van de Bitcoin hangt. Inmiddels heeft Grayscale de SEC aangeklaagd, maar het kan nog jaren duren voordat de rechter uitspraak doet en de investeerders redding biedt.

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten