Noorwegen
Bitcoin

Grootste staatsfonds ter wereld investeerde onbedoeld in Bitcoin?

Het Noorse staatsfonds NBIM bezit indirect 2.446 Bitcoin. Dat is een toename van 938 Bitcoin sinds 31 december 2023. Volgens Vetle Lunde van K33 Research moeten we daar echter niet teveel achter zoeken en is de kans klein dat het Noorse staatsfonds bewust exposure op Bitcoin zoekt.

Bewust kopen van Bitcoin zou duidelijk zichtbaar zijn

Vetle Lunde legt uit dat een bewuste strategie om Bitcoin te kopen van het Noordse staatsfonds duidelijker zou zijn. Er zou dan “meer bewijs van initiatieven voor directe exposure” (op Bitcoin) zijn.

Nu investeert het Noorse staatsfonds in bedrijven als MicroStrategy, Coinbase, Block en Bitcoin miner Marathon Digital. Daarmee bezit het dus geen Bitcoin in de directe zin van het woord. Indirect investeren ze hiermee natuurlijk wel in Bitcoin.

Zeker een bedrijf als MicroStrategy is natuurlijk compleet afhankelijk van het verloop van de Bitcoin koers. Opvallend en interessant is dat MicroStrategy nu wel ongeveer 0,89% van het totale portfolio van het Noordse staatsfonds beslaat.

Wat dat betreft gaat het zeker niet om een kleine positie. Als we naar het aandelenbezit van NBIM kijken, dan bezitten zij indirect dus ongeveer 2.446 Bitcoin, ter waarde van ongeveer 144 miljoen dollar.

Iedere Noor bezit Bitcoin?

Het grappige van deze investering van dit Noorse staatsfonds, is dat iedere Noor hiermee indirect Bitcoin bezit. Volgens de berekeningen van Vetle Lunde gaat het om ongeveer 27 dollar aan Bitcoin per inwoner.

“Aan het einde van de eerste helft van 2024 stond het Noorse indirecte sats per capita op 44.476 sats (ongeveer 27 dollar aan Bitcoin)”, aldus Vetle Lunde van K33 Research.

Dat is op zich nog niet indrukwekkend, maar het is wel degelijk interessant dat een staatsfonds op deze manier voor Bitcoin kiest. Ze kopen nog niet direct Bitcoin, maar een investering in MicroStrategy kun je toch moeilijk als iets anders dan een investering in de digitale munt bestempelen.

Overigens zijn de Noren niet de enige die indirect investeren in Bitcoin. Eerder deze week werd bekend dat het Zuid-Koreaanse pensioenfonds (op twee na grootste ter wereld) voor ongeveer 34 miljoen dollar aandelen in MicroStrategy kocht.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen
Amerikaanse Bitcoin ETF’s trekken $400 miljoen aan: Beste week sinds augustus
President El Salvador bezoekt Elon Musk: werd Bitcoin besproken?
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom