bank run
Bitcoin

Grote Amerikaanse banken lopen serieus risico op bankrun

Als we een analyse van de Florida Atlantic University mogen geloven, dan lopen 94 Amerikaanse banken momenteel een significant risico op een bankrun. We spreken van een bankrun als mensen massaal hun geld weghalen bij hun bank, uit angst voor het omvallen van de bank in kwestie.

Veel onverzekerd kapitaal

Alle miljardenbanken in de Verenigde Staten hebben volgens het onderzoek een behoorlijk hoog percentage van onverzekerde stortingen. Dat wil zeggen dat het kapitaal van klanten van de banken grotendeels onverzekerd is.

Voor BNY Mellon ligt dit percentage bijvoorbeeld op 100%. Zij worden gevolgd door State Street Bank met 92,6%, Northern Trust met 73,9%, Citibank met 72,5%, HSBC Bank met 69,8%, JPMorgan Chase met 51,7% en U.S. Bank met 50,4%.

Volgens Rebel A. Cole van Florida Atlantic University zijn deze banken meer kwetsbaar voor een liquiditeitscrisis, omdat onverzekerde klanten extra gemotiveerd zijn om hun kapitaal weg te trekken als de bank ook maar één teken van zwakte vertoont.

Dat kan in theorie desastreus zijn voor de banken, zo is de conclusie van de Amerikaanse universiteit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er problemen komen met commercieel vastgoed, een zwakke sector binnen het land, waar veel Amerikaanse banken aan blootgesteld zijn.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

In principe betekent dit nog niets voor Bitcoin. Er is immers nog niets gebeurd.

Maar tijdens de bankencrisis van maart 2023 deed Bitcoin het heel goed. Veel investeerders realiseerden zich op dat moment dat veel banken een stuk minder veilig waren dan aanvankelijk gedacht, waardoor Bitcoin een aantrekkelijk alternatief werd.

Althans, dat was het verhaal op dat moment. Daarbij kan het ook bullish uitpakken voor Bitcoin als er banken dreigen om te vallen en dat de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) dwingt om in te grijpen.

Dit soort zwakheden binnen het financiële systeem kunnen er op de lange termijn voor zorgen dat de geldprinter van stal gehaald moet worden. Dat is in theorie bullish voor Bitcoin, omdat de digitale munt een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden kent.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen
Amerikaanse Bitcoin ETF’s trekken $400 miljoen aan: Beste week sinds augustus
President El Salvador bezoekt Elon Musk: werd Bitcoin besproken?
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom