Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De aandelen van de belangrijkste banken ter wereld zijn dit jaar in totaal met $635 miljard gedaald. Dat is twee keer zo veel als de hele crypto markt.
Bankaandelen verloren meer dan $635 miljard. Dit gebeurde omdat de angst voor inflatie onder beleggers toenam. Bovendien speelt het effect van de aanhoudende coronavirus pandemie ook een rol op de wereldeconomie. Dit kwam naar buiten via een rapport van Buy Shares. Ter vergelijking, de hele cryptomarkt is slechts $350 miljard waard.
Het verslag volgde de aandelen vanaf december 2019, toen het coronavirus net was uitgebroken in China. Het werd gevolgd tot augustus 2020. Er werd opgemerkt dat Amerikaanse banken de grootste dalingen lieten zien, terwijl Japanse instellingen, zoals de Japan Post Bank, relatief kleine dalingen lieten zien.
De Amerikaanse bank Wells Fargo is het aller zwaarst getroffen. Wells Fargo kende een daling van -56,26%. Op nummer 2 staat de Spaanse Banco Santander, die een daling van -46,16% kende. JP Morgan Chase, een andere Amerikaanse bank, verloor -30,16%. JP Morgan Chase verloor het meeste als je kijkt naar bedragen. Het kende een verlies van meer dan $131 miljard in deze periode, terwijl Wells Fargo $128 miljard verloor.
Chinese banken kwamen als volgende op deze lijst. De Industrial and Commercial Bank van het land werd getroffen door een verlies van -27%, meer dan $73 miljard. Terwijl de Bank of China met een vergelijkbaar percentage daalde, maar met een verlies van $30 miljard. In totaal verloren de vier grootste Chinese banken in totaal aan $179 miljard.
Japan en Frankrijk deden het minder slecht. De in Japan gevestigde Mizuho Financial Group, een grote financiële speler in dat land, kende met -11,33% de minste procentuele verandering van alle topbanken ter wereld. De bank kende een verlies van $4 miljard, terwijl de Franse speler Credit Agricole 30% daalde. Zij kende een verlies van $12 miljard.
En snelle interventie van centrale banken in maart heeft de meeste banken beschermd tegen een verdere inzinking. Deze maatregelen varieerden van de beruchte kwantitatieve versoepelingstechniek, waarbij centrale banken effecten kopen om de geld hoeveelheid te vergroten, tot het drukken van meer fiat.
Ondertussen kan er een toename van digitaal bankieren worden verwacht. Aangezien banken op zoek zijn naar nieuwere vormen van inkomsten en bedrijfsmodellen. Banken experimenteren in dit opzicht al met door de staat gesteunde digitale valuta, waarbij sommigen zelfs de opkomst van crypto valuta’s voorspellen als een sterke concurrent van fiat-valuta’s.