Grote Bitcoin prijsbeweging verwacht aangezien 47% van BTC-opties vrijdag afloopt

47% van de Bitcoin-opties vervallen aanstaande vrijdag, wat betekent dat BTC op het punt zou kunnen staan om een trendbepalende prijsbeweging mee te maken.


Bitcoin overschrijdt grens van $2 miljard

De open interest op Bitcoin opties is slechts 5% lager dan het hoogste punt ooit, maar bijna de helft van dit bedrag zal worden beëindigd aanstaande vrijdag.. 

Hoewel de huidige 1,9 miljard dollar aan opties aangeeft dat de markt gezond is, is het nog steeds ongebruikelijk om zo’n sterke concentratie op kortetermijnopties te zien.

Op zichzelf kunnen de huidige cijfers niet per se als bullish of bearish worden beschouwd. Er is echter een redelijk grote open interest en liquiditeit nodig om grotere spelers in staat te stellen aan dergelijke markten deel te nemen. 

Totaal aantal openstaande BTC-opties
Totaal aantal openstaande BTC-opties – Bron: Skew

We kunnen zien dat de open rente van BTC zojuist de grens van $2 miljard heeft overschreden. Toevallig is dat hetzelfde niveau dat werd bereikt tijdens de afgelopen twee expiraties. Het is normaal dat dit aantal afneemt na elke afrekening van een kalendermaand.

Er is geen magisch niveau dat moet worden gehandhaafd, maar het hebben van opties die over de maanden worden verspreid, maakt complexere handelsstrategieën mogelijk. 

Wat nog belangrijker is, is dat het bestaan ​​van liquide futures- en optiemarkten helpt om spotvolumes (regelmatig) te ondersteunen.


Risicoaversie is momenteel laag

Om te beoordelen of handelaren hoge premies betalen op BTC-opties, moet de impliciete volatiliteit worden geanalyseerd. Elke onverwachte substantiële prijsbeweging zorgt ervoor dat de indicator sterk stijgt, ongeacht of het een positieve of negatieve verandering is.

Volatiliteit is algemeen bekend als een ‘fear index’, omdat het de gemiddelde premie meet die op de optiemarkt wordt betaald. Plotselinge prijsveranderingen zorgen er vaak voor dat marketmakers risicoavers worden, waardoor ze een hogere premie eisen voor optiehandel.

BTC-opties op 3 maanden impliceerden volatiliteit
BTC-opties op 3 maanden impliceerden volatiliteit – Bron: Skew

De bovenstaande grafiek laat duidelijk een enorme piek zien halverwege maart. Dit was toen BTC daalde naar zijn jaarlijkse dieptepunt op $3.637 waarna het snel weer naar het $5K-niveau terug steeg. Deze ongebruikelijke beweging zorgde ervoor dat de volatiliteit van BTC het hoogste niveau bereikte in twee jaar.

Dit is het tegenovergestelde van de afgelopen tien dagen, aangezien de impliciete volatiliteit van BTC over 3 maanden werd gecedeerd ​​van 76% naar 63%. Hoewel het geen ongebruikelijk niveau is, vereist de reden achter dergelijke relatief lage optiepremies nadere analyse.

Er is de afgelopen zes maanden een ongewoon hoge correlatie geweest tussen BTC en Amerikaanse technologieaandelen. Hoewel het onmogelijk is om oorzaak en gevolg te achterhalen, hebben bitcoin traders die op een decoupling gokken mogelijk hun hoop verloren.

BTC (rood) correlatie met de Amerikaanse technologiesector (blauw)
BTC (rood) correlatie met de Amerikaanse technologiesector (blauw) – Bron: Tradingview

De bovenstaande grafiek toont een gemiddelde correlatie van 80% over de afgelopen zes maanden. Ongeacht de oorzaak van de correlatie, verklaart dit gedeeltelijk de recente afname van de volatiliteit van BTC.

Hoe langer het duurt voordat een relevante ontkoppeling plaatsvindt, hoe minder reden traders hebben om te te wedden op een grote Bitcoin-prijsbewegingen. Een nog belangrijkere indicator hiervan is het gebrek aan overtuiging van handelaren. Dit zou het pad kunnen openen voor grotere prijsschommelingen.


Ongebruikelijke concentratie van kortetermijnopties

De meeste relevante Bitcoin-opties vervallen op de laatste vrijdag van elke maand en enige concentratie op de kortste opties wordt verwacht vanwege gedekte call-trades. 

Deze strategie bestaat uit het kopen van BTC via spot- of termijnmarkten en tegelijkertijd call-opties verkopen.

Een gedekte call ligt dichter bij een vastrentende transactie, met als doel de aanzienlijke optiepremies op de BTC-markten binnen te halen. Op de vervaldatum zal deze handelaar zowel zijn posities op spot-, futures- als optiemarkten liquideren.

BTC-opties door open rente
BTC-opties qua open rente – Bron: Tradingview

De grafiek hierboven laat zien hoe 53% van de kalenderopties voor 2020 op vrijdag 25 september vervalt. Ter vergelijking: dit is ongeveer hetzelfde bedrag aan openstaande rente voor Ethereum opties die aflopen in september en december. 

Er is misschien geen verklaring waarom BTC-opties zo sterk geconcentreerd zijn, maar een soortgelijk fenomeen deed zich voor in juni. Toen werd de openstaande rente op BTC-opties met $900 miljoen verlaagd. 

Op dit moment zijn er geen tekenen van zwakte van de optiemarkten, maar aangezien Ether-opties $450 miljoen bedragen, zou elk bedrag onder de $1,5 miljard zeker niet wenselijk zijn voor Bitcoin.