De Crypto Fear and Greed Index is een dagelijkse reflectie van het sentiment in de markt. Veel handelaren gebruiken de index om hun strategie voor de komende dagen tot weken op te baseren.
Grappig genoeg is het vaak namelijk slim om tegen het sentiment in te handelen. Op het moment dat iedereen euforisch is heeft de koers meestal een lokaal hoogtepunt of zelfs een nieuwe all-time high bereikt. Zodra de Crypto Fear and Greed Index richting een score van 100/100 gaat en zelfs de kapper over Bitcoin begint te praten, dan kan een verkooporder best eens in je voordeel werken. Andersom is natuurlijk ook waar. Als je niemand meer over Bitcoin hoort en het sentiment richting de 0/100 gaat, dan is dat mogelijk een teken dat de bodem in zicht is. Het lastige aan het volgen van deze strategie is dat je tegen je eigen emoties in moet handelen. Ondanks dat het door de jaren heen goed heeft gewerkt, kiezen de meeste mensen alsnog voor een simpele hodl-strategie.
Genoeg introductie, tijd om eens iets meer in dit fenomeen te duiken. De Crypto Fear and Greed Index genereert dus een score van 1 tot 100. Als de meter een score van 1 aangeeft, dan betekent dat in feite dat de markt in een fase van extreme angst verkeert. Overal in de pers kom je berichten tegen dat Bitcoin is overleden en het moraal is compleet verdwenen. Het tegenovergestelde is waar met een score van 100. Dat is het moment waarop iedereen een tweede hypotheek op zijn huis probeert af te sluiten om meer Bitcoin te kopen. De slimmeriken doen echter het tegenovergestelde en daar kan de Crypto Fear and Greed Index een prima hulpmiddel bij zijn.
Angst en hebzucht
De Crypto Fear and Greed Index berekent op basis van een aantal factoren de mate van angst of hebzucht die in de markt heerst. Een score van 0 tot en met 24 betekent dat er extreme angst in de markt heerst. Een score van 25 tot en met 49 geeft aan dat er een angst voor verdere dalingen heerst. Een score van 50 tot 74 geeft aan dat iedereen voorzichtig te optimistisch begint te worden. Een score van 75 tot 100 betekent dat er extreme hebzucht in de markt aanwezig is en de koersen waarschijnlijk rijp zijn voor een correctie.
Je kent waarschijnlijk de oude beurswijsheid: “Koop wanneer het bloed door de straten loopt.” Als de angst het hoogste is en mensen in paniek enorme verliezen nemen bereikt de koers vaak een irrationeel laag punt. Dat is het moment wanneer de daadwerkelijke waarde van de asset waarschijnlijk hoger ligt dan de marktwaarde op dat moment. De Crypto Fear and Greed Index kan helpen om dat punt te bepalen. Maar let op: er zijn uiteraard altijd meer factoren die een rol spelen als de koers stijgt of daalt.
Op het moment van schrijven geeft de Fear and Greed Index bijvoorbeeld een score van 6/100 aan. We spreken over zondag 19 juni en de cryptomarkt heeft net enkele dagen van keiharde dalingen achter de rug. De koers is zelfs onder het hoogtepunt van de 2017 bullrun gevallen. Op basis van de Crypto Fear and Greed Index zou je kunnen zeggen dat de bodem bereikt is. De laatste keer dat de meter een lagere score dan vandaag aangaf was in augustus 2019. Het probleem is dat de wereldeconomie momenteel dusdanig wankel is, dat het lastig te beoordelen is of een bodem in het sentiment genoeg is voor een koersbodem.
Hoe wordt de Crypto Fear and Greed Index berekent?
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen in de berekening van de Fear and Greed Index. Google Trends, peilingen, het momentum van de markt, de Bitcoin dominantie, social media en de volatiliteit van de markt.
Zoekmachinegedrag is een belangrijke factor in de Fear and Greed Index. Het zoekgedrag van de bezoekers van Google telt voor 10 procent mee in het bepalen van de score. Een hoge mate van Bitcoin-zoekopdrachten betekent dat er waarschijnlijk veel hebzucht in de markt is en dat zorgt voor een hogere score. Historisch gezien heeft een significante toename in het aantal Bitcoin-zoekopdrachten voor extreme volatiliteit gezorgd. Naast de Google-zoekopdrachten baseert de Crypto Fear and Greed Index zich ook op peilingen, die goed zijn voor 15 procent van de index.
Verder kijkt de index naar het markt-momentum, wat meet in hoeverre het Bitcoin lukt om lange-termijn prijstrends vast te houden. Het momentum is goed voor 25 procent van de index. Als er belangrijke trendlijnen verloren gaan, dan valt de index dus snel naar beneden. Ook de dominantie van Bitcoin in de cryptomarkt telt voor 10 procent mee. De redenatie is dat een daling van de dominantie betekent dat er hebzucht in de markt is en andersom.
In het digitale tijdperk kunnen we uiteraard niet meer om social media heen, dat dan ook voor 15 procent de Crypto Fear and Greed Index bepaalt. Hierbij controleert het onder andere hashtags, het aantal vermeldingen van onder andere Bitcoin en populaire thema’s. Het laatste kwart van de index bestaat uit de volatiliteit van de markt. Hiervoor pakt het de huidige Bitcoin koers en vergelijkt die met de koersbewegingen over de afgelopen 30 tot 90 dagen.
Geeft de Crypto Fear and Greed Index betrouwbare koersvoorspellingen?
Het is belangrijk om te begrijpen dat de Crypto Fear and Greed Index enkel een weerspiegeling is van het sentiment in de markt. In principe heeft het niets te maken met technische analyse en fundamentele analyse. Natuurlijk speelt het sentiment in de markt een belangrijke rol en kan je op basis daarvan handelen. Maar er zijn een hoop andere factoren die de koers bepalen en als de index een lage score afgeeft is het altijd nog maar afwachten wanneer we precies weer omhoog springen.
Je strategie volledig om de Fear and Greed Index heen bouwen lijkt dan ook geen goed idee. De beste manier om de index te gebruiken is door het te zien als een extra stuk gereedschap voor in de gereedschapskist. Nu je weet hoe de index werkt en op welke manier de score wordt gegenereerd begrijp je ook beter wat het kan betekenen.