Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Voor iedereen die investeert in cryptocurrencies is het van belang om deze investering zo veilig mogelijk te bewaren. Er is één manier die op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak ver boven de anderen uitsteekt, de hardware wallet. Leer hier alles over dit handige apparaatje.
Een hardware wallet is een cryptografisch versleuteld en beveiligd hardware apparaat en is de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren, verzenden en ontvangen. Het hoofdprincipe van de apparaatjes is het bieden van volledige isolatie tussen de cryptografische geheimen (‘private keys’; deze geven jou toegang tot jouw cryptocurrencies op de blockchain) en jouw makkelijk te hacken computer of smartphone. Beschouw een hardware wallet als jouw eigen bankrekening voor cryptocurrencies.
Een hardware wallet wordt doorgaans aangesloten op de computer via een USB poort. In de nabije toekomst wordt er ondersteuning voor tablets en smartphones verwacht, waardoor je jouw hardware wallet vanaf overal en op ieder gewenst moment kunt gaan gebruiken.
Het beheren van cryptocurrencies op een hardware wallet gebeurt via software van de fabrikant die je op je computer installeert. Na het installeren van de hardware wallet en de software is het apparaat klaar voor gebruik en kun je aan de slag.
Hardware wallets zijn gemakkelijk te gebruiken, betaalbaar, zeer veilig, mobiel en hebben een geïntegreerde paper wallet backup mogelijkheid (‘seed phrase’). De seed phrase maakt gemakkelijk herstel van jouw wallet mogelijk in geval van verlies, diefstal of defect van het apparaat. Door deze backup hoef je je dus geen zorgen te maken over de veiligheid van jouw cryptocurrencies.
Als je een groter bedrag aan cryptocurrencies bezit dan zou het gebruik van een hardware wallet een no-brainer moeten zijn.
Technisch gezien worden cryptocurrencies niet opgeslagen op de hardware wallet. De coins zelf zijn niet echt iets specifieks wat opslag nodig heeft. Het aantal cryptocurrencies dat jij bezit bestaat puur uit de geschiedenis en het berekende balanstotaal van jouw transacties op de blockchain. Stel jij koopt één Bitcoin, dan staat op de blockchain alleen dat naar jouw adres één Bitcoin (BTC) is overgeschreven.
Omdat jij beschikking hebt tot dit (jouw) adres met jouw private keys (die versleuteld bewaard worden op je hardware wallet), ben jij in het bezit van deze éne BTC op de blockchain. Het bezitten van cryptocurrencies is dus eigenlijk puur iets administratiefs op de blockchain, je bezit niet ergens een bestandje met cryptocurrencies.
Een hardware wallet is een vorm van “cold storage”. Cold storage is een verwijzing naar het offline (“koud”) bewaren van jouw private keys. Zelfs bij het aansluiten van een hardware wallet op een computer met internet, blijven de private keys gescheiden van het internet. Hierdoor hebben kwaadwillenden geen mogelijkheden om jouw private keys te onttrekken van jouw hardware wallet.
Een private key is een geavanceerde vorm van cryptografie dat de eigenaar van een private key toestaat om toegang te verkrijgen tot de gerelateerde cryptocurrencies. Hiermee zijn private keys een integraal onderdeel van Bitcoin en altcoins. Je gebruikt jouw private keys om jouw transacties te ondertekenen en jouw adressen te herstellen. Het is daarom belangrijk om private keys zo goed mogelijk af te schermen. Hardware wallets blinken uit in dit veld door het geboden gebruiksgemak, in tegenstelling tot andere vormen van cold storage.
De recovery phrase is een belangrijke eigenschap van hardware wallets en is een backup van jouw account en adressen. Iedere keer als jij een nieuwe account installeert op een hardware wallet krijg je een nieuwe recovery phrase voorgesteld door het apparaat. Deze phrase bestaat uit een reeks van 12- of 24- woorden (afhankelijk van de hardware wallet) en moet je uiterst zorgvuldig en in de juiste volgorde overnemen op de meegeleverde ‘recovery sheet’. Als je de woorden niet correct overneemt dan is de phrase niet bruikbaar.
De bezitter van een recovery phrase kan met behulp van deze phrase (dus ook anderen in het geval die jouw phrase in handen krijgen) weer toegang verkrijgen tot de beheerde cryptocurrencies. Dit is uiterst handig in het geval van verlies, defect of diefstal van een hardware wallet. Deze eigenschap maakt de seed phrase zo krachtig en daarom moet je deze altijd offline en op een veilige plek bewaren waar alleen jij toegang tot hebt.
Deel de seed phrase NOOIT met iemand anders en bewaar het NIET op een computer of smartphone. De seed phrase beschermt niet tegen je eigen onzorgvuldigheid; als iemand jouw cryptocurrencies steelt ben je ze kwijt!
De twee meest toonaangevende fabrikanten van hardware wallets zijn Ledger en TREZOR. TREZOR was het eerste bedrijf dat met een hardware wallet op de markt kwam. Concurrent Ledger is later opgestart maar is recent wel langszij gekomen. Die laatste is momenteel de grootste speler op de markt en heeft al $82 miljoen aan investeringen opgehaald, wat terug te zien is in de ontwikkeling van het bedrijf. Een derde fabrikant die zijn betrouwbaarheid heeft bewezen is het Amerikaanse KeepKey.
Op het gebied van veiligheid doen de verschillende hardware wallets van Ledger, TREZOR en KeepKey niet voor elkaar onder. De producten onderscheiden zich voornamelijk op prijs, ondersteuning van cryptocurrencies, en ondersteunende software van de fabrikant.
Fabrikant Ledger heeft zonder twijfel de populairste hardware wallet van dit moment in handen met de bekende ‘Ledger Nano S’. Het apparaat biedt de meeste ondersteuning voor verschillende cryptocurrencies. Daarnaast onderscheid Ledger zich door de Ledger software op de computer in gebruiksvriendelijkheid en gemak. Na de Ledger Nano S komen de TREZOR One, en de KeepKey.
De Ledger Nano S heeft in de TREZOR een geduchte concurrent. Echter, de TREZOR wallet software ondersteund minder verschillende cryptocurrencies, waardoor er vaker gebruik moet worden gemaakt van derde partijen om bepaalde cryptocurrencies op de hardware wallet te beheren. Hier heeft het merk dus nog wat in te halen op Ledger. Hetzelfde geldt voor de TREZOR Model T, die wel torenhoog boven de andere modellen uitsteekt met het geïntegreerde touch screen en kleurenscherm. De prijs van de TREZOR Model T ligt door deze extra features dan ook wel beduidend hoger.
De KeepKey blinkt uit in het design van het apparaat en het scherm dat over de gehele breedte van het apparaat loopt. Op dit scherm zijn transacties en adressen zeer gemakkelijk te verifiëren en bevestigen. Ook de gebruikte materialen zijn van hogere kwaliteit dan bij de concurrenten. Qua veiligheid scoort deze hardware wallet net zo goed als de Ledger Nano S en TREZOR. Waar deze wallet momenteel nog wat achter blijft is de ondersteuning voor verschillende cryptocurrencies. Voor de fanatiekelingen kan dit een reden zijn om niet voor dit model te kiezen; al ligt in de lijn der verwachting dat deze ondersteuning continue uitgebreid wordt naar de toekomst.
De Ledger Nano S heeft in de TREZOR en de KeepKey dus geduchte concurrenten.
Baseer jouw keuze op de volgende punten: