Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Blocklab, de blockchain-dochteronderneming van de haven van Rotterdam, heeft gebruik gemaakt van een gedecentraliseerd elektriciteitshandelingssysteem. Het doel hiervan is om de kosten te verlagen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te optimaliseren.
Het systeem, met de naam Distro, is in samenwerking ontwikkeld tussen Blocklab en S&P Global Platts. Momenteel wordt het systeem al circa 2 maanden lang getest. In deze test zijn circa 20 miljoen blockchain-transacties gevalideerd en afgewikkeld. Gebruikers zagen gedurende deze test een gemiddelde verlaging van de kosten van 11%, terwijl lokale producenten van hernieuwbare energie juist 14% meer inkomst genereerde in dezelfde periode.
Het systeem maakt gebruik van zowel de blockchain-technologie als kunstmatige intelligentie en slimme contracten. Op deze manier wordt geprobeerd de hoogfrequente handel in hernieuwbare energie door commerciële consumenten te bevorderen.
Via het systeem kunnen gebruikers bijvoorbeeld kiezen om stroom in te kopen dat is opgebracht door zonne-energie of juist door windenergie. Hiernaast krijgt iedere gebruiker een eigen AI-handelsagent toegewezen gekregen. Deze AI, een computergestuurd programma, leert vervolgens het gedrag, keuzes en behoeften van de gebruiker. Deze informatie gebruikt de AI vervolgens om een energiepakket aan te bevelen tegen de optimale prijs.
Het systeem is hierbij ontworpen om overmatig energieverbruik tegen te gaan wanneer de opwekking hiervan laag is. Dit doet het systeem door lagere prijzen aan te bieden wanneer het aanbod te groot is, zoals ’s nachts. Dit principe is niet nieuw en wordt momenteel ook al ingezet in veel markten. Het heeft zichzelf echter wel al bewezen, wat het een no-brainer lijkt te zijn. Door dit te gebruiken in combinatie met AI, kan dit principe verder worden geoptimaliseerd, aldus Blocklab.
Zonne-energie blijkt enorm populair te zijn onder de gebruikers van het platform. Gedurende de test werd het verbruik van zonne-energie tot wel 92% verhoogd in een aantal gebieden. Dit is volgens het bedrijf een goed teken en kan onder andere helpen om de effecten van energieverspilling tegen te gaan.
Alhoewel ambitieus, beweert het Distro-platform dat het zou kunnen helpen om tot wel 30 miljoen ton koolstof te reduceren. Dit geeft echter wel aan dat het platform een gigantische impact kan hebben.
Het havenbedrijf in Rotterdam is naar verluidt goed gestemd over het platform: “Lokale elektriciteitsbehoeften die met lokale opwekking geproduceerd kan worden is de sleutel tot significante besparingen op de gehele netinfrastructuur. Wij zijn dan ook verheugd over de mogelijkheden om deze oplossing op te schalen waarmee het een zinvolle bijdrage kan leveren om de haven van Rotterdam in 2050 CO2-neutraal te maken”, aldus het havenbedrijf.