Nieuws

Handleiding: Veilig opslaan wachtwoorden van crypto wallets

Bij het aanmaken van een crypto wallet is het belangrijk dat je je wachtwoord van je crypto wallet veilig opslaat. Ook de herstelwoorden moet je veilig opslaan, zodat je crypto wallet niet gehackt kan worden. Deze handleiding zal jou helpen bij het opslaan van deze gegevens.

De benodigdheden voor een veilig crypto wallet wachtwoord.

1. Herstelwoorden.
    1. Wil je het liefste voor altijd gebruiken. Doordat veel investeerders rond de 20 jaar oud zijn, betekent dit dat deze woorden lang mee moeten gaan. Dit heeft als gevolg dat er moet worden gekozen voor een opslagmethode die zeer lang mee gaat.
    2. Veilig.
      1. Om je crypto wallet zo veilig mogelijk te houden is het belangrijk om de herstelwoorden op een plaats op te slaan waar niemand bij kan. Een methode hierbij kan zijn door de herstelwoorden in verschillende kleine delen op te splitsen en deze op verschillende plaatsen te bewaren.
      3. Begrijpelijk.
        Stel je voor dat, wanneer je wat ouder bent, toch nog even op je crypto wallet wil kijken, maar dat je het wachtwoord ervan bent vergeten. Als dit gebeurd is dan kun je gebruik maken van deze herstelwoorden. Het is belangrijk om deze op een zo’n begrijpelijk mogelijke manier voor jezelf op te schrijven, waardoor je deze op oudere leeftijd nog kunt gebruiken.

      Het stappenplan: Hoe maak en beveilig je een crypto wallet wachtwoord?

      Stap 1. Verdeel het geheim (wachtwoord)

      Zoals we hierboven gelezen hebben is het belangrijk om je wachtwoord in kleine delen op te splitsen. De best geteste methode om een wachtwoord te verdelen in kleine secties is het algoritme van Shamir. Deze methode staat toe om jouw geheim of wachtwoord te beveiligen in een aantal verschillende secties. Het sterke punt van dit algoritme is, dat als iemand zo’n stukje met een deel van het beveiligde wachtwoord vindt, het wachtwoord nog steeds niet te hacken is. Het algoritme zorgt ervoor dat er geen informatie over het wachtwoord wordt gedeeld. Tevens is het mogelijk om het wachtwoord te reconstructueren wanneer er een gedeelte mist. Met het algoritme van Shamir kun je zelf kiezen in hoeveel stukken je het wachtwoord wil delen. Hierbij is 2 stukken minimaal, maar het is veiliger om je wachtwoord in minimaal 3 stukken in te delen. Doordat het algoritme van Shamir al decennia meegaat (opgericht in 1979) en nog steeds een erg bekend algoritme is, kun je ervan uit gaan dat het in de toekomst nog steeds een zeer betrouwbare en bruikbare methode is.

      Voorbeeld bij het opslaan en onthouden van het wachtwoord

      Als voorbeeld gebruiken we het wachtwoord “BitcoinWalletPasswordKanarieTwintigVijf”. Om te beginnen starten we met het opdelen van het wachtwoord in kleinere stukken. Doordat encryptie (beveiliging) een erg goede methode is, is het veilig om de helft van het wachtwoord op deze manier te beveiligen. Daarnaast is het belangrijk het andere gedeelte zonder deze beveiliging op te slaan. Hierdoor kun je het wachtwoord op een later moment opnieuw reconstructueren.
        1. Het afkorten van de eerste helft van het wachtwoord:
          1. We beginnen met het niet geheel compleet beveiligde deel. Ons voorbeeld wachtwoord was “
        BitcoinWalletPasswordKanarieTwintigVijf
          1. “. We kunnen de eerste 4 letters aan houden bij de helft van het wachtwoord. Hierdoor krijg je BitcWallPass. Hierdoor blijft het tweede stuk van het wachtwoord over:
        KanarieTwintigVijf.
          2. Encryptie van de tweede helft van het wachtwoord:
            1. Voor de andere helft van het wachtwoord gebruiken wij encryptie, omdat dit zeer veilig is. De website PassGuardian.com maakt het mogelijk om via de methode van Shamir wachtwoorden op te slaan. Wat zij doen is een gedeelte van het wachtwoord beveiligen, zodat het zelfs met een supercomputer erg lang duurt om het wachtwoord te kraken.Op
          PassGuardian.com
            1. kun je kiezen in hoeveel delen je het wachtwoord wil opsplitsen. Bij het kiezen van de juiste opties (3 delen), komt er bij mij het volgende uit: “80114235a1… 8023159a4… 80324523boeo… “(
          de code gaat langer door, maar is te lang om hier als voorbeeld te gebruiken
            1. ). Deze kun je dan vervolgens opslaan als volgt:
            BitcWallPass+80114235a1… BitcWallPass+8023159a4… BitcWallPass +80324523boeo… Deze wachtwoorden kun je opslaan op je computer of papier zodat je ze niet vergeet. Stel ik weet mijn wachtwoord: “BitcoinWalletPasswordKanarieTwintigVijf” niet meer, dan kan ik deze terug vinden op de site van passguardian.com. Dit kun je doen door de 3 codes die je hebt opgeslagen in te voeren op de website van PassGuardian. Als je de juiste 3 encrypted codes invoert krijg je toegang tot je beveiligde deel van het wachtwoord. Sla de codes dus nooit samen, op dezelfde computer op.

            Stap 2. Het opslaan van het wachtwoord.

            Nu je het wachtwoord hebt verdeeld en beveiligd moet je nagaan waar en hoe je het wachtwoord wil opslaan. Hier zijn een aantal mogelijkheden voor. De Cloud.
              1. Voor sommige personen kan het een goede optie zijn om het wachtwoord op te slaan in de cloud. Dit zijn diensten zoals: Google Drive, Dropbox en Onedrive. Hierdoor kun je je wachtwoord overal terugvinden, mits je bent verbonden met het internet.
            Papier.Misschien dat dit wel de veiligste optie is. Papier bestaat al eeuwen lang en werd vanuit vroeger al gebruik om op te schrijven. Hierdoor maakt dit de perfecte mogelijkheid. Tevens weet je zeker dat wanneer je het wachtwoord op papier schrijft, in plaats van het op een USB zet, dat je het over 50 á 60 jaar nog kan lezen. USB’s daarentegen kunnen compleet vervangen zijn door een ander opslagmiddel in 50 á 60 jaar. Zorg er wel voor dat je het papier op een veilige plaats neerlegt. De Blockchain.Tot slot kun je de blockchain gebruiken om je beveiligde wachtwoord in op te slaan. Doordat data in de blockchain permanent is, zal dit voor altijd blijven staan. Hierdoor kun je over 50 a 60 jaar het wachtwoord dus terugvinden en gebruiken. Echter is de blockchain wel openbaar, waardoor iedereen alles wat op de blockchain staat kan lezen. Zorg er dus voor dat je alleen beveiligde tekst erop plaatst. In principe maakt het niet uit welk van de bovengenoemde opties je kiest als opslagmethode. Alle 3 de methode zijn veilig om te gebruiken. Verstandig is om verschillende methodes te gebruiken zodat je wachtwoord niet op 1 plek te vinden is.

            Stap 3. Test je wachtwoord

            Zeer belangrijk is dat je je wachtwoord test voordat je alles in gang zet. Stel je maakt een foutje bij het opschrijven of kopiëren, dan kun je alsnog je wachtwoord verliezen. Werk je met encryptie dan is het verstandig altijd de, in ons geval, 3 codes te testen op de website van Passguard. Zo weet je zeker dat alles werkt.

            Conclusie

            We hebben je een aantal opties laten zien voor het veilig opslaan van je cryptocurrencies in je crypto wallet. Ga na welke methode het best bij jou past en pas dit toe. Zo houd je je crypto wallet veilig en hackers buiten! Maak je gebruik van herstelwoorden bij je crypto wallet? Dan is het belangrijk dat je deze NIET op je computer of mail opslaat. Het op papier schrijven van deze woorden of hier voor ook een encryptie toepassen is een stuk veiliger. Op deze manier is je account niet te hacken.