Bitcoin Nieuws

Hoe Bitcoin in Texas fungeert als de grote stabilisator van het stroomnet

Het jaar 2022 was volgens Jaime Leverton, de CEO van de beursgenoteerde Bitcoin miner Hut8, de “perfecte storm” voor de industrie. Daarmee bedoelt ze niet dat het een positief jaar was voor de miners, want zij hadden het van alle bedrijven binnen de industrie het zwaarste te verduren. De koers kelderde harder dan gehoopt, terwijl de energieprijzen stegen en ook de concurrentie binnen de mining-industrie toenam.

De perfecte storm

Bitcoin miners zijn voor hun omzet in de eerste plaats afhankelijk van de Bitcoin koers. Zolang die boven de productiekosten blijft is er niets aan de hand. In 2022 daalde de koers echter zo extreem, dat veel miners met verlies opereerden. Dat had mede te maken met de stijgende energieprijzen en de behoorlijke toename van de concurrentie binnen de industrie. Uiteindelijk bewees zich dat als een dodelijke driehoek die veel miners in de problemen bracht.

Dit was overigens niet de enige storm die Bitcoin miners het afgelopen jaar doormaakten, want ook in de Verenigde Staten was er de afgelopen maand sprake van een gigantische sneeuwstorm. Die sneeuwstorm heeft de wereld laten zien dat Bitcoin mining een interessante rol kan spelen in het beschermen van energienetten. Dat is een ontwikkeling die met name in Texas heel serieus wordt genomen.

De grote stabilisator

In Texas fungeert Bitcoin in zekere zin als de grote stabilisator van het stroomnet. Op de piekmomenten, als iedereen veel stroom nodig heeft, dan zetten de Bitcoin miners massaal hun machines uit. Dat is een afspraak die ze met de lokale autoriteiten maakten, om het volk te ondersteunen als er bijvoorbeeld een periode van enorme kou aankomt. Afgelopen december was het zo ver en mochten de Bitcoin miners zich voor het eerst bewijzen.

Tijdens de sneeuwstorm had het Texaanse stroomnet alle stroom hard nodig en zetten de Bitcoin miners hun machines uit. Dit zorgde ervoor dat er extra capaciteit beschikbaar was voor het Texaanse net om de ellende op te vangen. Normaal gesproken zou die extra capaciteit er niet zijn, maar omdat Bitcoin miners ervoor betalen zolang de stroom in principe niet nodig is, kunnen ze die reserve-capaciteit zonder verlies ook buiten de piekmomenten om dragen.

“We kunnen het stroomnet voeden tijdens bijvoorbeeld sneeuwstormen. Op dit momenten kunnen wij volgens de afspraken onze machines uitzetten en de volledige capaciteit teruggeven of precies datgene wat op het moment nodig is,” aldus Leverton tegenover Cointelegraph. Zo speelt Bitcoin onverwachts een steeds belangrijkere rol in de energiewereld.

Bitcoin nieuws

Handelaar die uitbraak van 2023 voorspelde is extreem bullish
Miljardair Mike Novogratz positief over Bitcoin en crypto
Aantal online Bitcoin ATM’s ziet grootste maandelijkse daling
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden