Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Bitcoin is inmiddels weer bezig aan een paar sterke weken en het jaar is gelukkig goed begonnen voor de digitale munt. Jarenlang leek het erop alsof financiële assets alleen maar omhoog konden. Dat gevoel is na de renteverhogingen van de Federal Reserve echt weer even helemaal weg.
Als we de woorden van Lawrence Lepard mogen geloven, dan leefden we tot het einde van 2021 in een fase die hij omschrijft als een “bubbel van alles.” Je kon in de jaren daarvoor in principe iedere asset kopen en je zat na verloop van tijd wel met koerswinsten. Hoe anders was dat het afgelopen jaar, nadat de Federal Reserve deze bubbel doorprikte met zijn renteverhogingen.
De “originele misdaad” die er volgens Lepard aan ten grondslag lag, was het beleid van centrale banken om de rente rond het nulpunt te houden. In de periode van 2009 tot 2015 lag de rente op nul en daarna werd dit beleid in 2018-2019 weer teruggebracht door Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve.
Daarna gingen in maart 2020 natuurlijk alle remmen los op monetair gebied, nadat COVID-19 wereldwijd uitbrak en centrale bankiers dachten dat de wereld ze heel hard nodig had. “Alles in de wereld was overgewaardeerd en gebaseerd op goedkoop geld. De excessen waren episch,” aldus een pessimistische Lepard.
Neem bijvoorbeeld de drie grote Amerikaanse aandelenbeurzen. De Dow Jones Industrial Average was sinds 2009 met ruim 350 procent gestegen. De S&P 500 met meer dan 430 procent en de Nasdaq 100 zelfs met een gigantische 700 procent. Dat zijn getallen die helemaal niet passen bij een wereld die groeit met 2 tot 3 procent per jaar. De onderliggende reden volgens Lepard is het geld en niet de waarde van de assets.
Het kan zijn dat de bedrijven in de indices het goed doen, maar zo goed, dat is praktisch onmogelijk. De kans is groter dat het geld in die periode minder waard is geworden en niet per se dat de bedrijven zoveel meer waard werden. Uiteindelijk heeft dat natuurlijk ook een gigantische positieve impact op de Bitcoin koers gehad.
Hogere obligatierentes op de Amerikaanse markt en een sterke dollar duwen de Bitcoin koers omlaag op dit moment.
De Thaise politie heeft 1.000 Bitcoin miners in beslag genomen bij een inval. Die miners gebruikten voor miljoenen dollars illegale stroom.
Is de bullmarkt van Bitcoin alweer voorbij? Volgens deze analist niet, en hoeven we ons dus nog geen zorgen te maken.
Cryptomarkt en aandelen dalen scherp door stijgende obligatierentes en economische zorgen. Bitcoin en altcoins verliezen fors, technologiebedrijven onder druk.
Volgens Nicholas Merten gaat de Bitcoin koers compleet instorten te komende twee weken. Waarom is hij zo bearish?
Ontdek waarom je meer dan 2.601 XRP nodig hebt om tot de top 10% houders te behoren volgens een expert.