Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Hoofd van Financiën EU: ‘Wetsvoorstel digitale euro komt begin 2023’

Het financiële hoofd van de Europese Unie kondigde aan dat een wetsvoorstel voor de invoering van een digitale euro al in 2023 op tafel zal liggen in het Europees Parlement.


Europese Unie overweegt digitale euro

De Europese Commissie (EC) heeft aangekondigd dat in 2023 een wetsvoorstel voor een digitale euro zal worden voorgesteld. Mairead McGuinness, hoofd Financiën van de EC, heeft officieel bekendgemaakt dat de Europese Unie de digitale euro wetgeving heeft overwogen tijdens een fintech-conferentie op woensdag.

“Ons doel is om begin 2023 de wetgeving in te dienen”, aldus de commissaris voor financiële dienstverlening. “De komende weken komt er een gericht wetgevingsoverleg.”

De Europese Centrale Bank (ECB) experimenteert al met ontwerpen van een digitale euro, een prototype wordt ergens eind 2023 verwacht. Als er een digitale euro moet worden ingevoerd, is goedkeuring van de gouverneurs van de eurozone vereist. Als ze groen licht geven, kan de digitale euro in 2025 klaar zijn voor uitgifte.

De digitale euro is een digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Het is een financieel instrument dat centrale banken over de hele wereld zeer serieus onderzoeken. De toegenomen belangstelling voor CBDC’s is voortgekomen uit de groeiende bezorgdheid dat binnenlandse valuta’s uiteindelijk zullen worden ondermijnd door de groeiende populariteit van cryptocurrencies.

Als we niet aan deze vraag voldoen, zullen anderen het doen”, zei Fabio Panetta, lid van de directie van de ECB.

Vorig jaar deed de ECB onderzoek en publiceerde een rapport over digitale valuta. Het ontdekte dat een digitale euro kan helpen de rente te verlagen en transactieprocessen te versnellen. Daarnaast vermindert het het gebruik van contant geld.

Ongeacht de gerapporteerde voordelen, staan centrale bankiers voor een zware strijd om het publiek voor zich te winnen. Onderzoek uitgevoerd door de Commissie Economische Zaken van het Verenigd Koninkrijk en de Duitse centrale bank toont aan dat de meerderheid van de respondenten tegen de digitale valuta’s is. Ze zijn sceptisch over de voordelen en angst voor bemoeienis door de overheid.


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


CBDC’s in andere landen

De officiële belangstelling voor CBDC’s over de hele wereld is van de grond gekomen toen de centrale bank van Kenia onlangs publieke inbreng zocht rond een digitale shillin. Thailand al is begonnen met het implementeren van regelgeving voor een toekomstige CBDC voor de detailhandel. Mexico heeft plannen bevestigd om CBDC’s uit te rollen in 2024. De Centrale Bank van de Bahama’s was een van de eersten die in oktober 2020 een CBDC, de Sand Dollar, uitrolde.

China behoudt echter het first-mover-voordeel in de wereld van digitale valuta. Vergeleken met andere landen loopt China het meest voor met betrekking tot een CBDC.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten