Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De gehackte cryptocurrency exchange ‘Cryptopia’ heeft zijn gebruikers laten weten dat het Hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland zijn oordeel heeft afgegeven over de status van hun activa.
Dit liet het bedrijf weten via het sociale platform Twitter. In een tweet deelde de cryptocurrency-exchange een document van 74 pagina’s. In dit enorme document werd het vonnis van het hooggerechtshof uiteengezet. Samengevat werd het volgende verteld:
“Vandaag, 8 april 2020, heeft Justice Gendall zijn oordeel uitgesproken. Ten eerste zijn cryptocurrencies” eigendom ” en ten tweede zijn de cryptocurrencies van rekeninghouders op meerdere trusts opgeslagen zijn en zijn gescheiden op individuele crypto-activa. Dit houdt in dat de cryptocurrencies eigendom zijn van de rekeninghouders en geen activa van het bedrijf zijn.”
(1/2) Today, 8 April 2020, Justice Gendall delivered his judgement finding firstly, cryptocurrencies are “property” within the definition outlined in s2 of the Companies Act 1993 and secondly, that account holders' cryptocurrency were held on multiple trusts, separated by …
— Cryptopia Exchange (@Cryptopia_NZ) April 8, 2020
Cryptopia was eerder het slachtoffer van een grootschalige hack op de beveiliging. Dit gebeurde in januari 2019. Het duurde destijds twee volle weken voordat de inbreuk werd gedetecteerd en de centrale de controle over haar wallets volledig wist terug te krijgen.
Nadat het oordeel was gemaakt werd door Cryptopia onthuld dat de activa van gebruikers van de exchange veilig waren ondergebracht in meerdere trusts. Iedere trust is gegroepeerd op rekeninghouders met een bepaald type digitale activa. Hierdoor kon de veiligheid van de activa nog beter worden gegarandeerd. Het resultaat van dit systeem is dat rekeninghouders binnen iedere groep exact hetzelfde worden behandeld.
Het is echter nog maar de vraag of activa van cryptocurrency daadwerkelijk in aanmerking komt voor de vertrouwenswet in Nieuw-Zeeland. Dit vanwege het feit dat crypto op dit moment een soort immaterieel persoonlijk eigendom is, met een identificeerbare waarde. Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn dat cryptocurrency hiervoor in aanmerking komt. Het oordeel hierover is echter nog niet gedaan.
Alhoewel de rekeninghouders op de cryptocurrency exchange zullen worden vergoed, is het maar de vraag of dit 100% van hun investering zal zijn. Zo wordt de geliquideerde activa nu geschat op circa 5,4 miljoen NZD ($4,22 miljoen). Dit bedrag is slechts 50% van de totale waarde aan vorderingen.
Ook heeft de toegewezen curator, Grans Thornton, aangegeven dat hij mogelijk niet in staat is om van iedere rekeninghouder de identiteit te achterhalen. Dit vanwege het feit dat niet iedere gebruiker zijn of haar KYC-proces (volledig) heeft doorlopen.
Ook blijkt dat niet iedere klant van Cryptopia een individuele wallet heeft. Dit maakt het extra lastig om het individuele eigendom van sommige gebruikers te achterhalen.