Ripple Nieuws

Hulp uit onverwachte hoek voor Ripple in rechtszaak tegen SEC

Ripple Labs heeft in de rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) hulp gekregen uit onverwachte hoek. TapJets, een bedrijf dat vluchten met privé jets organiseert, licht in een kort schrijven toe hoe de XRP token een waardevolle rol speelt in hun bedrijf.

Waarom is dit belangrijk?

Ripple Labs is van mening dat de XRP token als een zogenaamde ‘utility’ token functioneert. De vertaling van utility is nut, wat betekent dat het een nuttige toepassing moet hebben om inderdaad als zodanig te kwalificeren. Als jij bijvoorbeeld bij de HEMA een cadeaubon van 10 euro koopt, dan is dat een ‘utility token’. Je kunt er alleen iets mee bij de HEMA en er zit geen winstverwachting aan.

De SEC is juist van mening dat de XRP token helemaal geen utility token is, maar een security token. Een security noemen we in Nederland een effect en dat zijn financiële producten met een zekere winstverwachting. De meest bekende vorm hiervan zijn aandelen in een bedrijf. Volgens de SEC heeft Ripple Labs een illegale effectenuitgifte gedaan. TapJets helpt Ripple Labs nu om precies dat te betwisten.

“XRP van cruciaal belang in bedrijfsvoering”

TapJets accepteert XRP in ruil voor zijn diensten en claimt dat die betaalmogelijkheid “cruciaal” is voor het bedrijf, omdat dit het mogelijk maakt om buiten de normale werktijden van banken ook vluchten te boeken. De XRP token maakt het voor TapJets dus mogelijk om continu in de lucht te zijn als het op betalingen aankomt. In de brief geeft TapJets verder aan geen financiële relatie te hebben met Ripple Labs, wel geeft het aan belang te hebben bij een goede afloop omdat het bedrijf geïnvesteerd heeft in de technologie.

TapJets claimt dat het bedrijf waarschijnlijk grote verliezen zal lijden als XRP door de rechter wordt aangemerkt als effect. Die kwalificatie zou het voor TapJets onmogelijk maken om de token verder te gebruiken voor betalingen. Overigens is TapJets niet de eerste die op deze manier het nut van de XRP token onderschrijft, eerder kwam ook het Filipijnse I-Remit met een vergelijkbare verklaring.

Ripple nieuws

30 november een cruciale datum in de Ripple versus SEC rechtszaak
Advocaat Ripple: SEC heeft XRP niet bestempeld als een effect
Ripple Labs overweegt om bepaalde bedrijven uit FTX-imperium te kopen
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten