IMF, internationaal monetair fonds
Bitcoin

IMF gerustgesteld over financiële toekomst El Salvador na invoeren Bitcoin-standaard

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte zich in eerste instantie grote zorgen over de financiële toekomst van El Salvador na de overstap op een Bitcoin-standaard. Inmiddels zijn we ruim één jaar verder en manifesteren die risico’s zich geenszins. Dit komt volgens het IMF omdat het gebruik van Bitcoin in El Salvador tot op heden beperkt.

Bezoek aan El Salvador

Afgelopen week bezocht een afvaardiging van het IMF El Salvador om te onderzoeken hoe het land er nu voorstaat. In een verklaring van vrijdag 10 februari laat het machtige financiële orgaan weten dat het beperkte gebruik van Bitcoin betekent dat de eerder voorspelde risico’s zich nog niet hebben voorgedaan. Het onderstreept echter nogmaals de risico’s, die zich volgens het IMF nog altijd kunnen manifesteren als het gebruik van Bitcoin toeneemt in El Salvador.

Ook vraagt het IMF aan El Salvador om nogmaals na te denken over de uitgifte van op Bitcoin gebaseerde staatsobligaties. In de eerste plaats vanwege juridische risico’s die daaraan hangen, maar ook zeker aan de financiële risico’s die het met zich meebrengt. “Gegeven de juridische risico’s, de fiscale fragiliteit en de speculatieve aard van de cryptomarkt, moeten de autoriteiten hun plannen om de blootstelling van de overheid aan Bitcoin te vergroten herzien,” aldus het IMF.

Meer transparantie

Daarnaast wenst het IMF dat El Salvador meer transparant is over zowel zijn eigen Bitcoin-transacties als de financiële situatie van de Chivo wallet van de overheid. Deze uitspraken van het IMF komen nadat het juridische framework voor de door Bitcoin gedekte staatsobligaties, ook wel bekend als de “Vulkaanobligaties” op 11 januari is ingestemd.

Volgens de overheid van El Salvador worden de opbrengsten van de obligatieverkoop gebruikt voor het afbetalen van zijn staatsschulden en het financieren van de bouw van Bitcoin City. Dit is een stad die El Salvador wil bouwen om meer crypto-investeerders naar het land te trekken.

Guillerme Contreras, de CEO van DitoBanx, liet op 6 januari weten dat de opening van het National Bitcoin Office in El Salvador zal functioneren als een “centrale entiteit” om met dit soort problemen om te springen. Het wordt interessant om te zien of El Salvador überhaupt zal reageren op de aanbevelingen van het IMF.

Bitcoin nieuws

Liquidatiegolf gaat Bitcoin naar nieuwe all-time high brengen?
Duitse overheid verplaatst grote hoeveelheid Bitcoin
LandBridge, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de aankoop van land voor olie- en gaswinning, verdient geld aan Bitcoin miners
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen