IMF, internationaal monetair fonds
Regulatie

IMF: Het verbieden van Crypto mag niet uitgesloten worden

IMF-directeur Kristalina Georgieva benadrukt dat een verbod op cryptocurrencies niet geheel uitgesloten moet worden als deze digitale activa een toenemend risico vormen voor de stabiliteit van de financiële sector.

Reguleren van crypto is topprioriteit van IMF

“We zijn een groot voorstander van het reguleren van de wereld van digitaal geld”, zei Georgieva in een interview met Bloomberg, eraan toevoegend dat dit een topprioriteit is voor de Financial Stability Board (FSB), het IMF en de Bank for International Settlements.

Crypto verbieden is een optie

Indien de regelgeving toch traag op gang komt en crypto een toenemend risico vormen voor consumenten en mogelijk ook voor de financiële stabiliteit, moet de mogelijkheid om cryptocurrencies te verbieden nog steeds op tafel liggen, aldus Georgieva. Ze verwees hierbij naar landen zoals India, die in het verleden deze optie hebben onderzocht.

Wanneer er meer voorspelbaarheid en bescherming van consumenten aanwezig is, zullen deze maatregelen wellicht niet meer nodig zijn, maar zoals de directeur van het IMF heeft benadrukt: “we bevinden ons nog niet in zo’n wereld”. Vorig jaar stelde het IMF in een rapport dat regulering van cryptocurrencies niet bedoeld moet zijn om innovatie te belemmeren, maar om vertrouwen op te bouwen.

Cryptocurrencies zijn geen geld

Naast haar eerdere opmerkingen, merkte Georgieva op dat er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over digitale valuta, en dat het belangrijkste doel van het IMF is om onderscheid te maken tussen door de staat gesteunde digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s) en publiekelijk uitgegeven cryptocurrencies en stablecoins.

Georgieva stelt dat door de staat gesteunde stablecoins (CBDC”s) “betrouwbaarheid” bieden, terwijl niet-ondersteunde cryptocurrencies speculatieve, risicovolle investeringen zijn en niet kunnen worden beschouwd als geld.

Tijdens de recente G-20-bijeenkomst in India hebben de ministers van Financiën van de organisatie en de gouverneurs van de centrale bank een document vrijgegeven waarin wordt aanbevolen om wereldwijde reguleringsnormen voor de sector vast te stellen, inclusief die voor stablecoins. Georgieva verwees naar dit document en benadrukte dat crypto-activa niet kunnen worden beschouwd als wettig betaalmiddel, omdat ze niet voldoen aan de definitie van geld.

Regulatie nieuws

Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Zuid-Koreaanse toezichthouder introduceert strengere regulering voor cryptobeurzen
Gemini schikkingt met New York AG voor $50 miljoen over het Earn-programma
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken