IMF, internationaal monetair fonds
Regulatie

IMF lanceert nieuwe digitale wereldmunt

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de centrale bank der centrale banken, onthult een nieuwe digitale valuta: de “Universal Monetary Unit” of “Unicoin”. De nieuwe wereldmunt werd aangekondigd tijdens de Spring Meetings 2023 van het IMF en het idee van de munt is dat hiermee de monetaire soevereiniteit van deelnemende centrale banken sterker wordt.

Nieuwe rails

Het lijkt erop dat de nieuwe wereldmunt van het IMF vooral gericht is op het versterken van het huidige systeem. Banken kunnen de digitale munt in theorie gebruiken om internationale transacties te doen op de technologie van Unicoin.

Hiermee kunnen ze internationale valutatransacties doen tegen de beste koersen en de laagste transactiekosten, terwijl de transacties ook vrijwel onmiddellijk aankomen.

Tobias Adrian, een belangrijke pief bij het IMF, geeft in een interview aan dat internationale betalingen vaak langzaam, duur en riskant zijn.

“Stel je voor dat er een multilateraal platform bestaat, dat internationale transacties kan verbeteren, versnellen en goedkoper kan maken”, aldus Adrian, waarmee hij natuurlijk verwijst naar de nieuwe munt van het Internationaal Monetair Fonds.

Concurrentie voor Bitcoin?

De munt lijkt in eerste instantie geen concurrentie voor Bitcoin te zijn, maar vooral voor XRP. In principe is dit wat XRP met zijn technologie ook probeert te bereiken, maar dan op een decentrale manier. Nu komt het IMF met een oplossing die XRP mogelijk overbodig maakt.

Wat dat betreft wordt het vooral interessant om de reactie vanuit de XRP-gemeenschap in de gaten te houden. Voor Bitcoin is dit geen bedreiging, omdat het niet de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden bedreigt.

Hierdoor krijgen overheidsvaluta niet ineens meer schaarste en gaan ze dus niet concurreren met Bitcoin. De enige gelijkenis tussen Bitcoin en Unicoin is dat ze allebei digitaal zijn. Ze gebruiken in ieder geval niet dezelfde technologie en zijn compleet verschillend van aard.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?