Regulatie

IMF verklaart wereldwijde recessie, 80 landen vragen om hulp

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft verklaard dat we in een wereldwijde recessie zijn beland – één die net zo erg, of zelfs erger is dan de vorige wereldwijde financiële crisis. 80 landen hebben het IMF al om noodhulp gevraagd. Ondertussen heeft de G20 fiscale maatregelen gemeld voor een totaal van ongeveer 5 biljoen dollar wat meer dan 6% van het wereldwijde BBP is.


IMF verklaart wereldwijde recessie

Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds, sprak vrijdag tijdens een persconferentie over de huidige economische situatie. Ze schetste ook de maatregelen die door het IMF en de G20-landen zijn genomen om een ​​totale economische crisis als gevolg van het coronavirus te voorkomen. De persconferentie volgde op de bijeenkomst van de G20-leiders de dag ervoor. “We hebben de groeivooruitzichten voor 2020 en 2021 opnieuw beoordeeld”, aldus Georgieva:

Het is nu duidelijk dat we in een recessie zijn beland – zo erg of slechter dan in 2009.

Ze voegde toe dat herstel dit jaar alleen zal plaatsvinden als het coronavirus wereldwijd wordt beperkt. Ook moet het liquiditeitsproblemen geen solvabiliteitsprobleem worden. Ze benadrukte dat een golf van faillissementen en ontslagen het herstel kan ondermijnen.


Maatregelen om economische crisis te voorkomen

Om een ​​totale economische crisis te voorkomen, hebben veel landen extreme maatregelen genomen. “De G20 meldde gisteren fiscale maatregelen voor een totaal van ongeveer 5 biljoen dollar of meer dan 6% van het wereldwijde bbp”, zei Georgieva. “Om dit te ondersteunen, lanceerde het IMF gisteravond een tracker voor beleidsacties voor 186 landen om te laten zien wie wat doet. We zullen deze informatie regelmatig bijwerken en zullen landspecifieke analyses verstrekken in overeenstemming met ons toezichtmandaat. ” De IMF-chef voegde toe:

We hebben een buitengewone piek gezien in de verzoeken om noodfinanciering van het IMF – ongeveer 80 landen hebben verzoeken ingediend en er zullen er waarschijnlijk nog meer komen. Normaal gesproken hebben we nooit meer dan een handvol verzoeken tegelijk.


Ben jij ook bang dat de economische crisis gaat zorgen voor enorme inflatie? Investeer dan in Bitcoin. Bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo koop jij de goedkoopste Bitcoins. Klik hier en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten.


Prijsschok

Georgieva heeft verder onthuld dat de directie van het IMF donderdag de eerste van deze noodverzoeken voor de Kirgizische Republiek (Kirgizië) heeft goedgekeurd. “We zien ook een breed scala aan problemen ontstaan ​​in opkomende markten. De verspreiding van het virus, het stilleggen van economieën, kapitaal uitstroom en een enorme prijsschok”, vervolgde ze en voegde toe:

Onze huidige schatting voor de financieringsbehoeften van opkomende markten is $2,5 biljoen .

De IMF-chef legde uit dat haar organisatie een aantal maatregelen neemt en samenwerkt met andere instellingen zoals de Wereldbank. Ten eerste stelt het IMF voor zijn capaciteit voor noodfinanciering te verdubbelen, zijn processen te vereenvoudigen en het gat in zijn concessionele financiering op te vullen. Ten tweede zal het Fonds zijn leningsinstrumenten herzien, zoals het uitbreiden van het gebruik van voorzorgskredietlijnen. Het IMF heeft ook wijzigingen in de toepassing van de Catastrophe Containment and Relief Trust (CCRT) goedgekeurd. Met deze wijzigingen hoopt het IMF enige schuldenverlichting te kunnen bieden aan de armste lidstaten. Het Verenigd Koninkrijk, Japan en China hebben al hun steun toegezegd om de capaciteit van de CCRT te vergroten.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk