Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
India is van plan een nieuwe wet in te voeren die de handel in cryptocurrencies verbiedt. Dit in tegenstelling tot andere Aziatische economieën die ervoor hebben gekozen om de jonge markt te reguleren.
Het wetsvoorstel zal naar verwachting binnenkort door het federale kabinet van het land worden besproken voordat ze het naar het parlement sturen. Dit vertelden mensen die bekend zijn met de ontwikkeling, die graag anoniem wouden blijven. Hierbij verwezen zij naar regels voor het spreken met de media.
De Indiase federale overheid zal blockchain, de technologie die ten grondslag ligt aan cryptocurrencies, stimuleren. Echter zijn zij zelf geen groot fan van de handel in cryptocurrencies. De woordvoerder van het Indiase ministerie van Financiën reageerde niet op een bericht voor commentaar.
De Indiase centrale bank heeft in 2018 cryptotransacties verboden na een reeks van fraude. Dit was maanden na de plotselinge beslissing van premier ‘Narendra Mod’ om 80% van de nationale valuta te verbieden. Cryptocurrency exchanges reageerden hierop in september met een rechtszaak bij het Hooggerechtshof. Het Hooggerechtshof gaf ze hier destijds gedeeltelijk gelijk met een uitstel tot maart 2020.
De overwinning in de rechtbank veroorzaakte volgens TechSci Research een stijging van bijna 450% in de handel in slechts twee maanden sinds maart. Hierdoor laaide de bezorgdheid weer op doordat meer Indiërs het risico lopen te sparen te midden van banenverlies en een economische vertraging, verergerd door de wereldwijde COVID-19-pandemie.
Bitcoin (BTC)-marktplaats Paxful rapporteerde een groei van 883% tussen januari en mei 2020 van ongeveer $2,2 miljoen naar maar liefst $22,1 miljoen. WazirX, een in Mumbai gevestigde crypto-exchanger, groeide volgens TechSci in maart 2020 met circa 400% en in april 2020 met ongeveer 270%.
De beslissing van India zal cruciaal zijn, aangezien meer Aziatische landen de voor- en nadelen van virtuele valuta afwegen. Rivaliserend China, dat in 2017 het aanbieden van munten en virtuele valuta verbood, stond Bitcoin onlangs toe als virtueel eigendom, niet als fiat geld. Het plant ook zijn eigen digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Zowel Singapore als Zuid-Korea reguleren crypto-transacties.
De Indiase denktank van de federale overheid, Niti Aayog, doet momenteel een onderzoek naar de mogelijke toepassingen van blockchains.
Een van deze toepassingen zijn bijvoorbeeld de toeleveringsketens van farmaceutische medicijnen, of het beheer van onderwijscertificaten. Alhoewel er een virtuele valuta aan dergelijke blockchains gekoppeld kan worden, is de regering tegen het idee van handel hierin.
Een hernieuwd handelsverbod kan grote gevolgen hebben voor meer dan 1,7 miljoen Indiërs die momenteel handelen in diverse digitale activa’s.
Tevens zouden ook steeds meer bedrijven platforms opzetten voor de handel hierin, maar worden deze bedrijven nu door de nieuwe wetgeving gedwongen hiermee te stoppen.
Singal zei dat staatsbanken terughoudend zijn om met bedrijven samen te werken vanwege het gebrek aan duidelijkheid over de regelgeving. Hierdoor bestaat het risico dat investeerders worden aangetrokken door “fly-by-night, spelers die vals proberen te spelen”, gaf hij aan.
In plaats van een verbod heeft India een regelgevingskader nodig om niet-geïnformeerde retail-consumenten te beschermen. Zo kunnen ze zorgen voor “voldoende toezicht op de overheid en de RBI op cryptocurrency-bedrijven”, aldus Sanjay Khan, Partner Khaitan & Co, een in New Delhi gevestigde advocaat die bedrijven adviseert.
“India kan daadwerkelijk profiteren van een dergelijke regelgeving om investeerders en bedrijven in cryptocurrency aan te trekken.”