Crypto Regulatie
Regulatie

Indonesische financiële waakhond introduceert regelgevingssandbox voor crypto-producten

In een recente ontwikkeling heeft de Indonesische Autoriteit Financiële Diensten (OJK) aangekondigd dat lokale aanbieders van financiële diensten, die innoveren met nieuwe producten en diensten, zich moeten voegen in een speciaal daarvoor ingerichte regelgevingssandbox.

Deze maatregel is ook van toepassing op aanbieders van crypto-activaproducten, als onderdeel van een bredere strategie om ruimte te bieden voor het testen van toekomstige innovaties.

Cryptobedrijven worden beoordeeld voordat ze er mogen opereren

Volgens DetikFinance, een vooraanstaand Indonesisch mediakanaal, is het de bedoeling dat crypto-activa, zodra ze officieel gereguleerd en onder toezicht staan, ook de regelgevende sandbox moeten doorlopen. Dit houdt in dat cryptobedrijven tijdens de sandbox-fase beoordeeld worden door de toezichthouder, voordat ze toestemming krijgen om hun activiteiten in Indonesië uit te voeren.

Regelgevingssandboxen bieden bedrijven de mogelijkheid om nieuwe, innovatieve producten of diensten voor een bepaalde periode te testen en te experimenteren, onder toeziend oog van de regelgevende instanties. Hasan Fawzi, het hoofd van het landelijke toezicht op technologische innovatie in de financiële sector, digitale financiële activa en crypto-activa, benadrukt dat de opname van crypto-activa in de regelgevende sandbox een poging is om frauduleuze investeringen te bestrijden.

“Wij hopen dat onze regelgevende mechanismen een directe impact zullen hebben op het voorkomen van frauduleuze investeringen, met bijzondere aandacht voor consumentenbescherming en educatie,” aldus Fawzi.

In januari 2025 zal de OJK de regulering van de crypto-industrie op zich nemen, die momenteel nog onder de jurisdictie valt van het landelijke grondstoffenagentschap, Bappebti. Hoewel crypto-activa momenteel als grondstoffen worden geclassificeerd, is de verwachting dat ze onder het bestuur van de OJK mogelijk als financiële instrumenten zullen worden beschouwd.

Interesse in crypto in Indonesië heeft vlucht genomen

De interesse in cryptocurrency in Indonesië heeft recentelijk een vlucht genomen, mede dankzij de verkiezing van een pro-cryptokandidaat als vice-president bij de laatste presidentsverkiezingen. Gibran Rakabuming Raka, de nieuw verkozen vice-president, beloofde tijdens zijn campagne om experts op het gebied van blockchain, crypto, kunstmatige intelligentie en cyberbeveiliging op te leiden om de lokale jeugd in de digitale ruimte te stimuleren.

Vorig jaar lanceerde Indonesië zijn eerste nationale crypto-uitwisseling, de Indonesian Crypto Asset Futures Exchange, onder toezicht van lokale regelgevende instanties. Dit platform dient als het enige legale uitwisselingspunt voor digitale activa in het land en heeft reeds blockchain-proeven in openbare diensten geïmplementeerd.

Daarnaast overwegen Indonesische functionarissen momenteel een herziening van de dubbele belastingheffing op cryptocurrency, met speciale aandacht voor de huidige vermogenswinstbelasting van 0,1% en de BTW van 0,11% op cryptotransacties, in een poging om het belastingstelsel aan te passen aan de groeiende crypto-economie.

Regulatie nieuws

FBI waarschuwt Amerikanen tegen ongeregistreerde cryptodiensten
Amerikaanse toezichthouder start rechtszaak tegen cryptobedrijf wegens miljoenenfraude
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC