Bitcoin crash, inflatie, amerika, dollar
Bitcoin, Regulatie

Inflatiegevecht kan nog lang duren door sterke banenmarkt: Slecht nieuws voor Bitcoin?

Afgelopen vrijdag kwam het maandelijkse Amerikaanse banenrapport uit en daaruit bleek wederom dat deze sterker is dan ooit. De werkloosheid ligt momenteel op het historisch lage niveau van 3,4 procent en er werden in januari ruim 500.000 nieuwe banen toegevoegd. Federal Reserve voorzitter Jerome Powell haalde dat gisteren tijdens zijn nieuwe toespraak aan als een lastig punt voor de Amerikaanse centrale bank.

Waarom is dit lastig?

De Amerikaanse centrale bank probeert met de renteverhogingen de inflatie onder controle te krijgen. Dat lukt op dit moment aardig, zo liet ook Powell gisteren weer weten. Afgelopen week sprak hij tijdens zijn persconferentie na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank over “disinflatie” en ook gisteren nam hij dat woord meerdere malen in de mond.

Aan de andere kant wijst hij op de sterke banenmarkt, die er zomaar voor kan zorgen dat het gevecht tegen de inflatie een stuk langer kan duren dan gehoopt. “Het banenrapport van afgelopen vrijdag was een stuk sterker dan iedereen die ik ken had verwacht,” aldus Powell die zich daar zorgen over maakt.

Het is wellicht vreemd om te horen dat de voorzitter van de centrale bank zich zorgen maakt over een sterke banenmarkt. Voor je gevoel is het namelijk goed als de banenmarkt sterk is, maar in het gevecht tegen inflatie is dat lastig. Een sterke banenmarkt betekent namelijk dat de lonen stijgen, de werkloosheid laag is en daarmee de consumptie hoog blijft. Dat levert een opwaartse druk op de inflatie op.

We hadden dit niet verwacht

Tijdens zijn toespraak voor de Economic Club of Washington zei Powell het volgende: “We hadden niet verwacht dat de banenmarkt zo sterk zou zijn. Dit laat zien waarom wij denken dat het een proces is dat nog lang kan duren.” Met een proces dat nog lang kan duren doelt hij uiteraard op het gevecht tegen de inflatie en daarmee de hogere rentes.

Het zijn in 2022 vooral die hogere rentes geweest die de Bitcoin koers omlaag drukten. Wat dat betreft is het een slechte zaak voor Bitcoin dat de banenmarkt zo sterk blijft. Aan de andere kant zijn er momenteel ook onderdelen van de economie die meer zwakte vertonen.

banenmarkt

Wat bijvoorbeeld te denken van de Amerikaanse huizenmarkt, die compleet is ingezakt als gevolg van de hogere rente. Het is tegen deze rentes voor veel mensen onmogelijk om huizen te kopen, waardoor de vraag daalt, de prijzen zakken en ook de bouw van nieuwe huizen aardig inzakt. Dat soort zaken kunnen er uiteindelijk toe leiden dat de economie in een recessie terechtkomt en de Federal Reserve de rente moet verlagen.

Bitcoin nieuws

Glassnode: Opwaartse trend Bitcoin koers nog altijd intact
Crypto analist denkt dat de bodem bereikt is voor Bitcoin
Bitcoin maakt zich klaar voor ‘bananen-zone’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt