koers crasht, koers crash
Bitcoin

Investeringslegende na renteverhoging: ‘Kans op een recessie is nu heel hoog’

Jeffrey Gundlach, een investeringslegende op Wall Street, is na de laatste renteverhoging van de Federal Reserve extreem bearish over de markt. Daarnaast schat hij de kans op een recessie nu in als “heel hoog.” We moeten ons langzamerhand steeds meer zorgen maken over de Amerikaanse en in het verlengde daarvan de wereldeconomie als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve.

‘Bankencrisis nog niet voorbij’

Verder geeft Jeffrey Gundlach aan dat de bankencrisis volgens hem nog allesbehalve voorbij is in de Verenigde Staten. Dat is natuurlijk koren op de molen voor Bitcoin, dat het vanaf het begin van de bankencrisis in Amerika goed deed.

“Ik denk niet dat dit het laatste hoofdstuk is in de problemen bij de regionale banken”, aldus Gundlach tegenover CNBC. Jerome Powell gaf tijdens de persconferentie van gisteravond in ieder geval aan dat de Federal Reserve het idee heeft dat ze heel dichtbij het einde van de cyclus van renteverhogingen zijn.

Powell – de voorzitter van de Federal Reserve – wilde geen duidelijke uitspraken doen tijdens de persconferentie. Ook over de bankencrisis was hij heel neutraal en ontweek hij vooral de lastige vragen.

Ook de Federal Reserve ziet natuurlijk dat het bankensysteem onder druk staat, maar zij kunnen dat niet toegeven zonder dat ze daarmee de markt verder in de problemen brengen. Als de Federal Reserve al roept dat het misgaat bij de banken, dan is de ellende helemaal niet meer tegen te houden.

‘Het bankensysteem is solide’

Net voor de persconferentie van de Amerikaanse centrale bank deed het Witte Huis ook nog een duit in het zakje met betrekking tot de bankencrisis. “Amerikanen kunnen er zeker van zijn dat het bankensysteem solide is na de ingrepen van de administratie in navolging van de beginnende bankencrisis”, aldus het Witte Huis.

Ook Jerome Powell noemde het bankensysteem “solide en weerbaar” tijdens de persconferentie. Dat zijn uitspraken die niet heel geloofwaardig zijn in het licht van wat we zien gebeuren.

Wat dat betreft komt er echt een interessante periode aan voor de wereldeconomie. Ergens is het vreemd dat de Federal Reserve de rente blijft verhogen, ondanks dat duidelijk is dat het financiële systeem begint te piepen en kraken.

Was het niet beter geweest om vandaag al een pauze in te lassen? Dat is op dit moment nog lastig te zeggen, maar persoonlijk neig ik naar een ja. De kans dat we na de rentevergadering van vandaag nog een nieuwe renteverhoging krijgen acht ik nihil.

Regulatie nieuws

Uitleveringspapieren voor Binance-directeur afgerond door Nigeriaans Interpol
Jury vindt Terraform Labs en oprichter schuldig aan fraude: mogelijke miljardenclaim door de SEC
Fysieke versie van goud-token vervangt Zimbabwaanse dollar
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’