Safe Vault / Haven
Bitcoin

Is Bitcoin alleen voor de rijken?

Een kritiek op Bitcoin die je vaak hoort is dat het een valuta voor de rijken is. Teksten als: “Hoe kan Bitcoin ongelijkheid oplossen als een kleine groep mensen bijna alle 21 miljoen munten in handen heeft?” Op zich is dat een logische kritiek voor buitenstaanders die Bitcoin niet begrijpen, maar gelukkig voor ons is de realiteit anders.

Steeds meer kleine investeerders

De blockchain maakt het mogelijk om tot in detail te bestuderen of Bitcoin inderdaad een valuta voor de rijken is. Daarop kunnen we namelijk precies zien hoeveel Bitcoin er in handen zijn van de whales en de kleinere investeerders. Wat uit de data blijkt is dat Bitcoin in het verleden inderdaad een valuta was die in handen was van een kleine groep mensen.

Vanaf 2014 zien we echter dat steeds meer kleine investeerders – mensen met 0,1 tot 10 Bitcoin – een groter deel van de supply in handen krijgen. Inmiddels is het zelfs zo dat Plankton (minder dan 0,1 Bitcoin), Garnalen (0,1 tot 1 Bitcoin) en Krabben (1 tot 10 Bitcoin) bijna 20 procent van alle Bitcoin bezitten.

Zoals je kunt zien is dat een stijgende lijn die laat zien dat een steeds groter deel van alle Bitcoin juist bij de kleinere beleggers terechtkomt. Op basis hiervan kun je al concluderen dat Bitcoin een valuta is die zeker niet alleen voor de rijken is. Maar dat is niet het enige argument in het voordeel van Bitcoin.

Bitcoin begrijpen

De reden waarom Bitcoin de perfecte valuta is voor de gemiddelde investeerder is vanwege de gemaximeerde supply van 21 miljoen eenheden. Het is vooral belangrijk om het verschil met fiatgeld aan te stippen. Als jij 1 Bitcoin in bezit krijgt, dan blijft dat altijd 1/21 miljoenste van alle munten die in omloop zijn. Datzelfde kunnen we niet zeggen voor euro’s en dollars, waar er op dagelijkse basis miljarden extra van in omloop komen.

Als je spaart in het fiatsysteem, dan neemt jouw deel van de taart af met iedere euro of dollar die erbij komt. In het geval van Bitcoin blijft jouw deel van de taartpunt altijd hetzelfde. In die zin geeft Bitcoin mensen stabiliteit en een meer betrouwbaar spaarmiddel.

Zodra je dat ziet is het lastig om te ontkennen dat Bitcoin in theorie een beter spaarmiddel dan de euro is. Het is waar dat Bitcoin volatiel kan zijn, maar op de lange termijn is het tot nu toe altijd meer waarde geworden in zowel euro’s als dollars. De toekomst voorspellen is moeilijk, maar in het huidige financiële systeem lijkt het onwaarschijnlijk dat die trend ooit zal omdraaien.

Bitcoin nieuws

Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen
Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden
Dit is waarom deze week cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken