Bitcoin Nieuws

Is Bitcoin bezig aan ontkoppeling van de traditionele financiële markt?

Volgens de theorie is Bitcoin een financiële asset die compleet los staat van het traditionele financiële systeem. In de praktijk vertonen de koersen van Bitcoin en de grote aandelenbeurzen een hoge mate van correlatie. Nu lijkt daar langzaam verandering in te komen en houdt Bitcoin zich sterk, terwijl aandelen het moeilijk hebben.

Tijd voor de ontkoppeling?

Cameron Winklevoss, de mede-oprichter van Gemini, ziet ook dat Bitcoin steeds minder in tandem beweegt met aandelen en spreekt van een “opmerkelijke ontkoppeling.” Het klopt wat hij zegt dat Bitcoin opvallend stabiel is, terwijl de aandelenmarkten biljoenen aan vermogen verliezen. “Ik weet niet of dit de bodem is, maar er is sprake van een opmerkelijke ontkoppeling”, zo schrijft Winklevoss.

Vergeleken met afgelopen week is Bitcoin 3 procent gestegen, terwijl de Nasdaq 100 en S&P 500 allebei ongeveer 1 procent kwijt zijn. Ook als we een periode van drie maanden pakken, dan staat Bitcoin op een plus van 1 procent, terwijl de Nasdaq 100 3 procent kwijt is en de S&P 500 zelfs 4 procent verloor. Anderen zeggen, in tegenstelling tot Winklevoss, juist dat het over een te korte periode gaat om al conclusies te trekken.

Nog steeds een hoge correlatie

Als we bijvoorbeeld naar de data van IntoTheBlock kijken, dan laat de correlatie-matrix nog altijd een correlatie van 0,7 zien tussen Bitcoin, de Nasdaq 100 en de S&P 500. Het berekenen van de correlatie levert altijd een getal op tussen de -1 en 1. Als er sprake is van een correlatie van -1, dan bewegen de assets in kwestie altijd in de tegengestelde richting. Stijgt Bitcoin met 1 procent, dan zou de S&P 500 bij een correlatie van -1 een daling van 1 procent meemaken.

De eerste week van september was de correlatie tussen Bitcoin en de twee aandelenbeurzen met 0,9 nog een stuk groter. “De correlatie met aandelen is inderdaad gezakt, maar nog steeds behoorlijk hoog”, aldus Lucas Outumuro, directeur onderzoek bij IntoTheBlock. Er is ook een scenario mogelijk waarin de correlatie weer oploopt, met name als de liquiditeit in het systeem blijft afnemen met nieuwe renteverhogingen die druk blijven geven op risico-assets.

Bitcoin nieuws

Broer van Litecoin-oprichter legt uit hoe Bitcoin naar 10.000 dollar kan zakken
Dollar springt omhoog, wat de kans op Bitcoin-rally kleiner maakt
Whale verkoopt 420 Bitcoin die hij in 2012 voor 15 dollar per stuk kocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres
Waarom stijgt de Terra Classic koers vandaag?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten