Bitcoin Nieuws

Jameson Lopp: “Neppe BTC zijn bedreiging voor Bitcoin als Store of Value”

De absolute schaarste van 21 miljoen eenheden is wat Bitcoin bijzonder maakt ten opzichte van fiatgeld en zelfs goud. Van die schaarste is geen sprake meer als mensen Bitcoin bij beurzen kopen en die daar laten staan. De geschiedenis heeft ons al meerdere malen geleerd dat er dan een kans bestaat dat je neppe Bitcoin koopt. Nep wil zeggen dat de beurs in kwestie jouw Bitcoin helemaal niet heeft.

Het probleem van neppe Bitcoin

De realiteit is dat nog altijd veel mensen hun Bitcoin bij beurzen kopen en die daar vervolgens ook laten staan. Op die manier kun je nooit echt zeker weten of de beurs jouw Bitcoin wel heeft. Het is mogelijk om een Proof-of-Reserves te doen, maar daarvoor moet je in veel gevallen nog steeds vertrouwen op de derde partij die deze checks uitvoert.

We hebben met het omvallen van FTX kunnen zien hoe groot deze problemen in theorie kunnen worden. Gebruikers hadden daar ongeveer 70.000 Bitcoin op het platform staan, die er uiteindelijk helemaal niet bleken te zijn.

In principe is het kopen van een Bitcoin bij een beurs hetzelfde als je geld op een bankrekening. Het is een schuld van de bank of exchange aan jou. Pas als je de Bitcoin van het platform afhaalt zijn ze echt van jou. Dan weet je zeker dat ze in jouw bezit zijn.

Een vertrouwenskwestie

In totaal zijn er door de geschiedenis meer dan 1 miljoen Bitcoin op deze manier ‘verloren’ gegaan. Dat is ruim 5 procent van de 19 miljoen Bitcoin die momenteel in omloop zijn. Dan hebben we het over de partijen waarvan het bekend is dat dit gebeurde. Er zijn nu vast ook beurzen die niet de Bitcoin op de balans hebben die ze zeggen te hebben.

De grootste ‘speler’ op dit gebied is nog altijd Mt. Gox, de beurs die bijna 10 jaar geleden ten onder ging. Inmiddels zijn een deel van de Bitcoin teruggevonden en worden deze als het goed is binnenkort verdeeld over de voormalig gebruikers van het beursplatform.

Bitcoin nieuws

Broer van Litecoin-oprichter legt uit hoe Bitcoin naar 10.000 dollar kan zakken
Dollar springt omhoog, wat de kans op Bitcoin-rally kleiner maakt
Whale verkoopt 420 Bitcoin die hij in 2012 voor 15 dollar per stuk kocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres
Waarom stijgt de Terra Classic koers vandaag?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten