saudi arabia
Blockchain

Jonge bevolking stuwt explosieve groei van cryptomarkt in Saoedi-Arabië

Voor het tweede jaar op rij staat Saoedi-Arabië bovenaan als de snelst groeiende cryptomarkt in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). Met een indrukwekkende jaarlijkse groei van 154% heeft het land zelfs de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) ingehaald, die traditioneel als de cryptohub van de regio worden beschouwd. Dit blijkt uit een rapport van Chainalysis.

Jonge bevolking stuwt groei

Het rapport benadrukt het belang van de jonge bevolking voor de groei van de cryptosector. Maar liefst 63% van de Saoedi’s is jonger dan 30 jaar, en deze groep omarmt sneller nieuwe financiële technologieën.

Innovatoren en ondernemers zien deze demografische groep als cruciaal voor het succes van de cryptomarkt in het land. Jongere generaties staan meer open voor technologische oplossingen, zoals gedecentraliseerde financiële platforms (DeFi). In tegenstelling tot andere landen in de MENA-regio, zoals Turkije, waar vooral grote institutionele spelers de cryptomarkt domineren, wordt de groei in Saoedi-Arabië en Qatar opvallend genoeg aangedreven door DeFi-platforms.

Een belangrijke reden voor de prominente rol van DeFi is het gebrek aan duidelijke regelgeving voor crypto-exchanges in deze landen. Dit maakt het lastig voor gecentraliseerde exchanges om voet aan de grond te krijgen, waardoor gebruikers zich richten op gedecentraliseerde alternatieven. Qatar heeft echter stappen gezet richting regulering met de lancering van de “2024 Digital Assets Regulations”. De overheid hoopt hiermee een solide basis te leggen voor een innovatieve financiële sector.

Turkije blijft grootste speler in MENA

Het rapport benadrukt verder dat de cryptomarkt in de MENA-regio vooral wordt gedomineerd door institutionele en professionele investeerders. Zo blijkt uit de gegevens dat maar liefst 93% van de transacties in de regio bestaat uit overboekingen van meer dan $10.000.

Ondanks de snelle groei in Saoedi-Arabië, blijft het land qua totale waarde achter op Turkije. Tussen juli 2023 en juni 2024 ontving de MENA-regio $338,7 miljard aan cryptowaarde, wat slechts 7,5% van het wereldwijde totaal is. Turkije is goed voor 40% van dit volume, terwijl Saoedi-Arabië op de tweede plaats staat met een waarde van net geen $50 miljard.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar