Bitcoin miner
Bitcoin

JPMorgan verwacht problemen voor Bitcoin miners na de halving

De grote Amerikaanse investeringsbank JPMorgan verwacht gigantische problemen voor Bitcoin miners na de volgende halving, die voor april 2024 op het programma staat. In een nieuw rapport voorspelt de grote zakenbank een daling van de hashrate van Bitcoin van 20 procent na de volgende halving.

Volgens JPMorgan is de volgende halving het moment waarop minder efficiënte mining-hardware er niet langer mee doorkan.

Verwachte daling van de hashrate

De Bitcoin halving vindt ongeveer iedere vier jaar plaats en markeert het moment waarop de beloning voor miners voor het produceren van een blok halveert. Op dit moment krijgen miners nog 6,25 Bitcoin voor het produceren van een blok en na de halving in april 2024 gaat dat naar 3,125 Bitcoin per blok.

Dat is in principe slecht nieuws voor de miners, maar goed nieuws voor Bitcoin. De daling van die beloning betekent namelijk ook dat de inflatie van Bitcoin halveert. Het produceren van nieuwe blokken is namelijk de enige manier waarop er nieuwe Bitcoin in omloop komen.

Waar er nu nog 900 Bitcoin per dag extra in omloop komen, zullen dat er na de volgende halving nog maar 450 per dag zijn. Met andere woorden: de inflatie van Bitcoin gaat door de helft, terwijl de inflatie in fiatgeld alleen maar sneller stijgt.

Als gevolg daarvan dalen (in eerste instantie) de inkomsten van de miners, waardoor JPMorgan dus een daling van de hashrate (de computerkracht) in het netwerk verwacht.

Komt er een bullmarkt aan?

Tot nu toe begon er voor Bitcoin iedere keer na de halving een nieuwe bullmarkt. Niet iedereen is er echter van overtuigd dat een Bitcoin halving automatisch betekent dat we een nieuwe bullmarkt krijgen. De pseudonieme Pledditor heeft bijvoorbeeld een hele andere theorie en denkt dat het in het verleden vooral toeval is geweest dat de Bitcoin koers begon te stijgen na een halving.

Pledditor gelooft namelijk dat de stijgingen van Bitcoin in voorgaande jaren het gevolg waren van de stijging van de geldhoeveelheid in de wereld. De grafiek die hij daarvoor publiceert zijn in ieder geval overtuigend te noemen, waardoor we niet kunnen uitsluiten dat hij gelijk heeft.

Aan de andere kant is het ook lastig te ontkennen dat de halving niet voor een bullish ontwikkeling zorgt. De productie van nieuwe Bitcoin halveert daarmee immers. In dit geval van 900 naar 450 stuks per dag.

Dat scheelt tegen de huidige koersen toch ongeveer 12 miljoen dollar aan Bitcoin per dag, wat niet meer door de markt opgeslokt hoeft te worden.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

ChatGPT CEO Sam Altman investeert miljoenen in nieuw Bitcoin-bedrijf
‘Bitcoin kan aan mini-parabool naar 60.000 dollar beginnen’
Analist deelt tijdlijn voor nieuwe all-time high van Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers